• PR

Aardgasloos

Pierre Tuning

We moeten van het aardgas af. Het kan tien jaar duren, vijftien of twintig jaar voordat het gas op is. Dan is 130.000 km gasleiding overbodig geworden. Het is jammer voor Groningen, maar de kraan nu dichtdraaien, kan nog niet. Dan zitten we allemaal in de kou.

Tenminste, bijna allemaal. Er is een enkeling die zijn woning nagenoeg 'energieneutraal' heeft kunnen maken. Zoals Kudelstaarter Leo Bakker die op een bijeenkomst van GroenLinks vertelde dat hij in zijn woning een warmtepompinstallatie heeft laten aanleggen; verwarmen en douchen gebeurt nu zonder CO2-uitstoot.

Projectontwikkelaar Hugo van Luling wil in Polderzoom 2 (tussen Stommeerkade en Bielzenpad) een aardgasloos wijkje bouwen: goed geïsoleerde huizen met zonnecellen en warmtewisselaars. Misschien komt dat ooit voor elkaar - en wordt ook heel Nederland aardgasloos. Ooit.

Klimaatwetenschappers wijzen erop dat als wij nu stoppen met fossiele brandstoffen, de aarde nog eeuwenlang blijft opwarmen. Dat betekent dat de Zuidpool smelt en de zeespiegel tientallen meters stijgt. Onze energieneutrale polders zullen onherroepelijk vollopen. Wel kunnen wij dat proces vertragen. Misschien krijgen wij een bestuur dat dat inziet.