• PR

Nostalgie

Het was een hele zit op die harde rotstoelen in die benauwde feesttent. Maar wij konden even genieten van Aalsmeer. Op ouwe films. Van vroeger. Toen het nog mooi was. Toen je trots kon zijn op wat de Aalsmeerders voor elkaar kregen. En wat viel het tegen toen we weer buiten kwamen.

Voor vier-en-een-halve euro kun je een 'Historische fiets- en wandelroute' kopen, die door de Stichting Oud Aalsmeer is samengesteld. Je wordt geleid langs de historische overblijfselen van een gemeenschap die niet meer bestaat. Startpunt Oude Veiling, langs de voormalige ULO-school, het Oude Raadhuis, de Dorpskerk, de molen en de historische tuin. Je wordt de Buurt opgestuurd om de paar huizen te bekijken die niet tegen de vlakte zijn gegaan en helemaal aan het eind is de verdwenen Oude Friese Vermaning níét te zien.

Fietsers zouden met het pontje naar de Fortenfietsroute kunnen gaan; maar nee, je moet terug. Langs het Stationnetje - de monumentale Nieuwe Meer wordt vergeten. Hier zou de wandelaar het Vuurlijnpad naar de Hoge Dijk kunnen nemen. Maar we moeten via de Naaischool en het huis van Wentzel naar de Watertoren. Wandelaars worden de Bachlaan opgestuurd, terwijl even verder weer een aansluiting op het Vuurlijnpad bestaat.

Zo blijft het stuntelen in het moderne Aalsmeer - ook als het nostalgisch probeert te zijn.

Laten we hopen de Dick Piet volgend jaar weer laat zien hoe mooi Aalsmeer vroeger was. Als het kan, in de filmzaal van de Studio's; daar zijn 780 prima zitplaatsen.