• pr

PENNENSTREEK: Kabaalbalie

Het gemeentehuis wordt voor vijfenhalf miljoen toegankelijk en milieuvriendelijk gemaakt. Maar het moet eerst erger worden voordat het beter wordt.

Pierre Tuning

Rollatorbejaarden en rolstoelrijders moeten de bode bellen die de lift naar het bordes komt bedienen. In de Burgerzaal aangekomen, blijkt de gaanderij afgeplakt en zitten de baliemedewerkers de godganse dag in de pokkenherrie van drilboren, klopzagen en andere bouwactiviteiten.
Publieksvriendelijk kan je dat niet noemen – en zelfs niet ambtenaarvriendelijk.
De burgemeester en de wethouders hebben hun kantoor naar de kelder verhuisd, waar het nog mogelijk is om mondeling overleg te voeren. Toch blijken zij graag het Huis der Gemeente te willen ontvluchten – en is de 'Koffiebus' bedacht, waarin zij met de burgers kunnen koffieleuten. Hij stond vrijdag halverwege de Zijdstraat paraat. Het was eigenlijk een idee van het inmiddels vergeten raadslid Heijstek, die met zijn 'Spreekbus' het dorp onveilig maakte.

Een 'koffiebus' is volgens Wikipedia 'een goed afsluitbare voorraaddoos of bus waar men koffiebonen of gemalen koffie in bewaart'. Maar ik zou het niet wagen om de burgemeester of een wethouder 'koffieboon' te noemen.