• Eigen foto

Pennenstreek Keuze

AALSMEER We moeten kiezen. Er zit niks anders op.

Pierre Tuning

De politicoloog André Krouwel twitterde: 'Ruim een derde van de kiezer twijfelt nog, maar erger is dat de helft thuisblijft. Vooral gematigde kiezers blijven weg. Gemeenteraden zitten straks vol met meer extreme opvattingen dan burgers hebben.'

Dus: streep weg wie je niet wil kiezen. Het begin is makkelijk. Bram-bord-voor-zijn-kop kan echt niet meer. Bij het CDA mist Jaap Overbeek en Robbert-Jan van Duijn wil vooral graag hogerop – net als die andere Robert (van Rijn) van de VVD. Bij die VVD zitten best veel betrouwbare kandidaten, zoals Dirk van der Zwaag, Marjanne Vleghaar en Teun Treur. Maar wat de 'liberale' wethouders Piet Boom en Paul van der Laarse hier hebben aangericht, wordt niet licht vergeten.

D66 is een optie: Wilma Alink en Willem Kikkert zijn zeker capabel, maar de fut is er een beetje uit.

De dinosauriërs Dick Kuin en René Martijn hebben hun tijd duidelijk gehad.

Blijven over: PvdA en Groenlinks. De sociaaldemocratische moeders en zonen: Leni met Jelle Buisma en Afke Borgman met Auke Ham; je kunt bij de PvdA wel spreken van een echt rood nest. Wie zich daartoe aangetrokken voelt, moet daar zeker op stemmen.

GroenLinks kan natuurlijk ook. Ronald Fransen was ooit een goede wethouder – en hij heeft bewezen dat hij ook als 'gewoon raadslid' op de harde banken van de oppositie zijn mannetje staat.

Het zou goed zijn als de nieuwe raad wethouders kiest, die niet uit de eigen gelederen komen. Maar dat zal wel een vrome dualistische wens blijven.