• Truus Oudendijk

Truus Oudendijk: Bed & Breakfast

Het is een van mijn favoriete programma's. Drie echtparen die elkaars B&B komen inspecteren. Van luxe tot kneuterig en van interessant tot hilarisch. Vorige week was Kudelstaart aan de beurt.

Wat leuk, dacht ik, eigen dorp en ging er uitgebreid voor zitten. Wat voor bijzonder uitje zou er op het programma staan? Wat gaan ze hun gasten laten zien in Kudelstaart? Een rondleiding in en rond het Fort? Een rondvaart op de Westeinder, gecombineerd met een bezoek aan de Palingboer en een pondje paling toe voor bij de borrel? Of schuiven ze meer op richting Aalsmeer en wordt het de Historische Tuin? Korenmolen De Leeuw? De watertoren misschien? Het Flower Art museum? Het werd geiten melken in het Amsterdamse Bos en een ketting rijgen van zeepjes. Met alle respect voor de geitenboerderij en het zeepatelier, maar als je de kans krijgt om Kudelstaart in een landelijk goed bekeken programma op de kaart te zetten, dan sla je de plank wel heel erg mis.

De beoordeling van de collega B&Bers hield ook niet over. 'Technisch' mankeerde er niks aan, maar 'gezellig' was het niet. De keuze om het ontbijt 's middags al voorverpakt op tafel te zetten 'dan zijn we maar klaar', kreeg geen bonuspunten. De gastheer bracht nog als excuus in dat 'de gasten misschien wakker worden als we 's morgens lawaai maken'. Goedemorgen! Volgens mij is het juist de bedoeling dat je wakker wordt voor een vers ontbijtje. Omgekeerd had het echtpaar zelf de nodige kritiek op de andere B&B's. 'Kunst? Je moet er van houden'. Dat is een feit. Het Kudelstaartse paar kon het in ieder geval niet zo waarderen. De andere locaties 'Top' noemen, erbij zeggen dat je je heel 'welkom' voelde en dan toch bij allebei een paar euro minder betalen dan de vraagprijs? Ik vond het voorzichtig gezegd nogal kneuterig. Als reden daarvoor de kleine, maar luxe badkamer 'een sluitpost' noemen, was ronduit beschamend. Het werd nog leuk toen onze Kudelstaarter ter verklaring van zijn kritiek opmerkte dat bij 'onvoorzichtig plassen je de handdoeken misschien wel nat kon sproeien'. Ik heb er erg om gelachen.

Daar is wel een oplossing voor hoor. Het bordje dat ik in een Zuid Afrikaans toilet tegenkwam zou hier goed van pas komen: "Heren kom dichterbij, hij is korter dan u denkt". Zittend mag overigens ook.

Het is jammer, maar ik heb vorige week helaas gekeken naar Kudelstaart op zijn smalst. Gemiste kans.