AAS 1 strijdend ten onder

05-02-2018, 14:10 | Lezersnieuws | Ben de Leur

In de moordende 1e klasse landelijk heeft AAS weer verloren nu van Messemaker uit Goude.

Met de kleinste cijfers, maar daar heb je niet veel aan.

De wedstrijd begon goed met een vlot spelende Ad van den Berg die heel soepel zijn tegenstander wegspeelde. Jammer genoeg maakte niet veel later Messemaker gelijk doordat Redmar een ernstige fout maakte en moest opgeven.

De sympathieke bezoekers kwamen op voorsprong doordat Mark Trimp geruisloos ten onder ging tegen FM Wim Heemskerk. Waarna de wolken donker werden boven AAS doordat Jasper van Eijk (tactisch op 1 gezet) in gierende tijdnood zijn mooie stelling liet slippen en moest opgeven tegen FM Peter Ypma.

FM Johannes Rudolph had op bord 2 een zeer boeiende partij tegen IM(!) Peter Scheeren.

Uiteindelijk resteerde er een remisestelling op een zeer sterk uitgedund bord.

Maar de Azen zetten het wanhopige slotoffensief in. FM Jeffrey van Vliet bracht een werkelijk schitterende combinatie op het bord en zijn tegenstander ging mat.

Nu vochten AJ Keessen, Paul Schrama, Henk Noordhoek en Simon Groot voor de broodnodige punten. AJ had een pion meer, maar een moment v concentratiegebrek bracht een remisestelling op het bord. Zijn tegenstander deed het niet op het handigst, maar de puntendeling was niet te voorkomen.

Henk Noordhoek speelde 20 zetten lang alleen op increment (het speeltempo is tegenwoordig 40 zetten in 1 uur 35 met 30 seconden per zet erbij), maar ging in een gecompliceerd middenspel net de verkeerde kant op en verloor daarna in de complicaties.

Paul Schrama had zo'n 240 rating punten meer dan zijn jonge tegenstander, maar ondanks pogingen om als Magnus Carlson water uit steen te persen hield zwart stand en in het verre, verre eindspel moest Paul in remise berusten, de wedstrijd was verloren.

Als laatste speelde Simon Groot nog en wist op fraaie wijze een toreneindspel te winnen.

Hierdoor verloren de Azen met 4.5-5.5 en wachten nog de sterke teams Caissa Amsterdam, Philidor Leeuwarden en oud landskampioen Charlois. Het zal heel moeilijk worden om degradatie te ontlopen, maar ondertussen heeft het kleine AAS mooi weer een jaar 1e klasse landelijk gespeeld.