• Ben de Leur

AAS I stunt bijna tegen Wageningen

26-11-2017, 21:30 | Lezersnieuws | Ben de Leur

Afgelopen zaterdag ontving AAS 1 het sterke Wageningen met 1 grootmeester en 2 internationaal meesters in de gelederen. En welk een grootmeester, Jan Timman himself! In zijn jonge jaren nummer 2 van de wereld en Nederlands beste schaker ooit.

Zowel de Azen als de bezoekers hadden een wat tactische opstelling, waardoor Fide meester Jeffrey van Vliet op bord 1 de ervaren en sympathieke meester Yochanan Afek trof. Het was een eenzijdige partij waar Jeffrey geen enkel tegenspel kreeg en uiteindelijk door zijn vlag ging.

Op bord 5 won Ad vd Berg met een mooie combinatie een stuk tegen een pion, maar zijn tegenstander bleef hardnekkig verdedigen. Helaas beginnen de jaren te tellen bij Ad en na een blunder moest Ad met remise genoegen nemen.

Paul Schrama had op 4 met wit niets bereikt en moest in remise berusten. Ook AJ Keessen, met zwart, kon het betonstortsysteem van zijn tegenstander niet omleggen en een 3 e remise op een bord waar de Azen sterker waren was een feit.

Mark Trimp had een aanval op de stelling van Jan Timman, maar deze werd rustig opgevangen en langzaam maar erg zeker werd M ark van het bord gedrukt.

Johannes Rudolph zat tactisch op bord 8, stond beter maar na een vermoeiende werkweer werd er helaas mis getast en een stuk ging verloren.

Peter Poncin speelde een nette Franse partij met zwart en had net niet genoeg, zodat een remise het gevolg was. Tussenstand 5-2 voor Wageningen.

Maar op bord 2 was een sensatie gaande, in het duel Jasper van Eijk - Sander van Eijk(IM) kwam Jasper uit een mindere stelling weer gelijk. De meester weigerde de team-instructies op te volgen (een remise had de overwinning veilig gesteld) en stortte zich in de afgrond. Jasper stond zeer goed, miste ergens in tijdnood de winst en jammer genoeg wist de meester met eeuwig schaak de remise en de overwinning veilig te stellen.

Tijdens dit spannende duel had Redmar Damsma een toreneindspel weten te winnen en de enige winst der Azen gescoord. Tenslotte stond Simon Groot ook beter, maar zag toch geen kans om de partij te winnen. Hierdoor werd de score 4-6 voor de bezoekers die vonden dat ze heel goed waren weggekomen.

Hiermee staat AAS onderaan de ranglijst in 1A met nog de zware uitwedstrijd naar het verre, verre Groningen in het verschiet.