• Wilma Alink-Scheltema

    Judith Keessen

D66 Lijsttrekker Wilma-Alink Scheltema: genoeg is genoeg!

09-01-2018, 12:31 | Lezersnieuws | Wilma Alink-Scheltema

D66 maakt zich ernstig zorgen over de ontwikkelingen van Schiphol. De afgelopen jaren is het aantal vluchten die van de Aalsmeerbaan zijn gestart met 33% gegroeid tot bijna 60.000 in 2016. Daarnaast zijn ook de nachtvluchten van de Zwanenburgbaan onacceptabel gegroeid. Vanaf Schiphol zijn er in 2017 meer dan 30.000 vluchten nachtvluchten vertrokken.

D66 Aalsmeer is tegen verdergaande groei van Schiphol, tegen groei van vluchten boven Aalsmeer. Genoeg is genoeg!

Dinsdag 3 januari kwam de NOS met een onderzoek over het gemeentelijke vertrouwen in de luchthaven Schiphol. Hiervoor zijn 31 omliggende gemeenten van Schiphol benaderd. Ook Aalsmeer.

Uit dit onderzoek blijkt dat 8 gemeenten, waaronder Uithoorn, geen vertrouwen hebben in de onderzoeksresultaten van de milieueffectrapportage (MER) uitgevoerd door luchthaven Schiphol. De gemeente Aalsmeer heeft volgens het onderzoek nog alle vertrouwen in de luchthaven en in de MER. Eerder in 2017 had Sharon Dijksma Schiphol nog op de vingers getikt dat Schiphol het verkeerde rekenmodel had gebruikt. Uit de door Schiphol uitgelekte gegevens van de MER zou blijken dat groei best mogelijk is!

Er klonken mooie woorden van de wethouder tijdens radio-uitzendingen op Radio 1 en BNR op 3 januari 2018 waar ook hij zijn zorgen uit over de toename van het aantal vluchten en waarin hij meevoelt alle inwoners die als gevolg van deze toename veel overlast ervaren. D66 Aalsmeer vraagt dan toch wel af hoe dat rijmt met het vertrouwen in de luchthaven, in de resultaten van de MER en dus in de groei, zoals aan de NOS door de gemeente is aangegeven

Op 7 december 2017 heeft de gemeenteraad Aalsmeer een position paper aangenomen dat begint met het wantrouwen tussen de luchthaven en omgeving. Het draagvlak voor de luchthaven brokkelt snel af en de overheid boet aan geloofwaardigheid in. Omwonenden voelen zich niet meer serieus genomen "in hun toenemende gevoel van overlast".

D66 onderschrijft de paper hoewel wij vinden dat de toon scherper kan en door het ontbreken van harde doelstellingen te vrijblijvend is.

D66 Aalsmeer wil dat onze gemeente nog meer de tanden laat zien en uitdraagt dat genoeg is genoeg. Zolang de geluidsoverlast, veiligheid en gezondheid van alle inwoners van de Gemeente Aalsmeer niet serieus worden genomen heeft D66 Aalsmeer geen vertrouwen in de huidige koers en de MER.