De victorie begint bij Alkmaar, maar niet voor AAS

10-02-2019, 17:04 | Lezersnieuws | Ben

Een zwaar gehavend AAS moest afgelopen zaterdag spelen tegen het enorm sterke Waagtoren, te Alkmaar. Door ziekte en andere verplichtingen werd er slechts met 7 man aangetreden.

Invaller Martin van Zaanen trof op bord 8 de gevreesde damesschaakster Maaike Keetman. Martin behandelde de Spaanse opening op geheel eigen wijze, rokeerde lang en werd helemaal van het bord gehakt, 2-0 voor de thuisploeg.

Marc Trimp trof op bord 2 FM Danny de Ruiter die een verwoestende koningsaanval opzette en er dwars door heen ging.

FM Johannes Rudolph offerde met wit een pion voor initiatief, maar zijn tegenstander van Tellingen is dit seizoen enorm in vorm en wist goed te verdedigen. Na onderling overleg werd een remise aanbod geaccepteerd.
Simon Groot speelde tegen een aanmerkelijk hoger gerate speler en behaalde een verdienstelijke remise, maar de aimabele gastheren stonden nu wel op 4-1.

FM Jeffrey van Vliet is momenteel in bloedvorm en schoof IM Yong Hoon de Rover van het bord af, de Azen waren weer wat terug in de wedstrijd.

Maar helaas, een sensatie bleef uit, Jasper van Eijk had een kwaliteit geofferd voor initiatief, maar in een spectaculair tijdnoodduel ging het initiatief verloren en bracht de kwaliteit de doorslag, 5-3 en de wedstrijd was verloren.

Als laatste speelde de nestor van het  team, Ben de Leur, al hoestend tegen Jos Vlaming.
Er was een Tarrasch opening gespeeld en het bekende duel rond een geïsoleerde pion bepaalde de partij. Een isolani geeft initiatief en Ben moest lang verdedigen. Een remise aanbod werd afgeslagen door zwart en Jos speelde door voor de winst, na de uitslag van Jasper afgewacht te hebben.
Echter zwart over pushde de zaak en liep in een nare penning en kon opgeven.

Daarmee was de uitslag 5-3 voor de Alkmaarde4rs, maar waren de Azen niet geheel ontevreden door de damage prevention. Volgende rond het aloude VAS thuis en is het zaak weer eens matchpunten te pakken.

Voor individuele uitslagen, zie www.aas.leisb.nl