• De musicalgroep Mozes

    Eveline Vaalburg

Nieuw-Vennep speelt Mozes: komt dat zien!

07-02-2019, 16:25 | Lezersnieuws | Marco

Een avond voor en door Nieuw-Vennepers: dat is de spectaculaire voorstelling 'Mozes: de Musical'. Op 8 en 9 maart voert een grote groep enthousiastelingen in de Protestantse Gemeente de Rank deze musical op. Een uitvoering waarop bezoekers op een leuke manier kennis kunnen maken met een Bijbels stuk - vol verrassingselementen.

Het idee voor de musical ontstond ruim een jaar geleden. Er werden mensen bij elkaar gezocht – jong en oud, (half) binnen en (half) buiten de kerk, muzikaal, technisch of organisatorisch handig. Al snel werden verschillende commissies gevormd: een muziekcommissie, een decor-, techniek-, PR- en kostuumcommissie, een regieteam, en boven al deze clubjes werd een productieteam geïnstalleerd. Er werd een koor gevormd, een logo gemaakt, het koor begon met repeteren, de solisten werden gekozen. Het koor en de zangers worden begeleid door dirigent André Keessen, als pianist en organist ook leider van de cantorij van PG de Rank. Het enige professionele is de regie van licht en geluid.

Het verhaal

'Mozes: de Musical', geschreven door Gerard van Midden en Gerard van Amstel, is een gedramatiseerd, maar ook luchtig en humoristisch verhaal over de geschiedenis van Mozes tijdens zijn verblijf aan het Egyptische hof, zijn vlucht en uittocht door de woestijn met het Joodse volk. Het vertelt over het Joodse volk, dat slavenarbeid moet verrichten in Egypte en later onder leiding van Mozes en zijn broer Aäron op weg mag naar Het Beloofde Land. Alle aspecten van het Bijbelverhaal komen aan de orde, zoals het rijke Egyptische hof, waar de Hebreeuwse Mozes, die te vondeling is gelegd in een biezen mandje, door de dochter van de farao wordt geadopteerd. Zijn vlucht naar de woestijn, de tien plagen die Egypte teisteren, en, tijdens de uittocht, de doortocht van de Schelfzee, waar God het water splijt. In de woestijn spelen voor het opstandig geworden volk het Gouden Kalf en de Tien Geboden een grote rol. Daarna neemt het volk afscheid van Mozes op de berg Sinaï.

De uitvoeringen

De musical over het leven van Mozes wordt drie keer opgevoerd: op vrijdag 8 maart om 19.30 uur en op zaterdag 9 maart om 14.00 uur en om 19.30 uur. De deuren gaan een half uur voorafgaand aan de voorstelling open. Voorafgaand aan de voorstelling verzorgt de Klezmerband Freylach het voorprogramma. Kaarten zijn nog te koop: tijdens de repetities op maandagavond tussen 19.00 en 20.30 uur in De Rank en www.nieuwvennepspeeltmozes.nl