• Aalsmeer Flower Festival
  • Aalsmeer Flower Festival
  • Een japanse grootmeester tijdens één van de Hana Ike Battles.

    Aalsmeer Flower Festival

Aalsmeer Flower Festival

AALSMEER In de P.A.P. serie presenteert zich elke week een Puur Aalsmeers Product in de breedste zin van het woord. Het kan een Portret, Passie of een Pand zijn; zolang het maar Aalsmeers is. Deze week het Aalsmeer Flower Festival.

Mandy van der Zwaard

Aalsmeer Flower Festival is ontstaan na het vallen van het doek voor het bloemencorso. Niet alleen de dorpsbewoners waren er bedroefd om, de hele sierteeltregio was ontdaan. Maar Aalsmeerders gaan niet bij de pakken neer zitten; nee… men steekt de koppen bij elkaar en stroopt de mouwen op. Vanuit het overleg met de diverse sectoren is besloten een nieuw bloemenevenement te organiseren. Het Flower Festival gaat dit jaar de vijfde editie in en de internationale belangstelling groeit, met bezoekers uit Thailand, Zuid-Korea en Amerika. Zelfs vanuit Iran en Rusland is interesse. Waar de vorige edities drie- tot vijfduizend bezoekers trokken, hoopt de organisatie dat dit aantal blijft groeien Op twee locaties zijn zinderende activiteiten, spectaculaire bloemen arrangementen en een overtocht per boot is inbegrepen. Het moge duidelijk zijn: Aalsmeer is 'hét' bloemendorp.

LOCATIES De eerste jaren speelde het Flower Festival zich af op 5 à 6 locaties, verdeeld over Aalsmeer. Dat gaf de gelegenheid om veel van Aalsmeer én haar bedrijven te laten zien, wat ook het uitgangspunt was; zoveel mogelijk mensen kennis laten maken met alle facetten van de bloemen en plantenexpertise die er in en om Aalsmeer is. Maar luisterend naar de ervaringen van bezoekers is besloten om het te beperken tot twee locaties. Uiteraard is dat de Historische Tuin, die zeker niet mag ontbreken, en voor de binnenlocatie koos de organisatie 'The Beach'. Voor dit weekend weer omgedoopt tot Bloemenlust.

BLOEMENLUST Bloemenlust was de bloemenveiling in Aalsmeer Oost; opgericht eind 1911 als reactie op de macht die tussenhandelaren vergaarden. De veiling van de exportbloemen vond plaats in café 'Welkom'. (Nu Prenatal) De andere veiling zat op het dorp. (Nu Studio's). Sinds 5 april 1996 zit in het gebouw van Bloemenlust de eerste indoor beachvolleybal hal: The Beach. Dit weekend heet het daar weer even Bloemenlust en ruikt het, net als in de tijden van weleer, naar bloemen en planten.

SELFIEWANDEN In een van de hallen komt een vloer, waar hoofdarrangeur Marloes Joore met haar team de locatie voorziet van veel verschillende arrangementen. Zij maken maar liefst 14 wanden die zijn bekleed met een bloemenpracht, zogenaamde 'Selfiewanden'. Deze wanden worden aangevuld door het 'Green Magic' project van Annefie van Itterzon. De kunstdocente heeft 70 Venetiaanse maskers door kunstenaars en leerlingen laten beschilderen en versieren met bloemen en bloempatronen. Ter plekke kan er een masker gemaakt worden naar eigen smaak. Ook de Lionsclub Ophelia gaat workshops geven, waar ter plekke bij aangeschoven kan worden; onder andere een bloementaart. En het Boerma instituut showt diverse bloemrijke objecten.

FLORITAINMENT Hana Ike Battles. Dit is vermaak, competitie, kunst en spanning in vijf minuten. Het draait hierbij om het maken van het mooiste bloemstuk, in vijf minuten en het publiek kiest de winnaar. Twee grootmeesters uit Japan komen meedoen in deze wedstrijden. Volgens de organisatie zijn het 'spectaculaire' arrangementen die tot stand komen in deze battle's. Interessant zijn de stijlverschillen; Japanners zoeken meer de dramatiek, Nederlanders werken preciezer. De ervaring is dat de deelnemers gaandeweg de wedstrijden dingen van elkaar gaan overnemen.

MUZIEK Het Cultuurpunt verzorgt optredens in Bloemenlust, onder andere met circus acts, DJ's en het jeugdorkest treedt op. Zaterdagavond is er een feestavond met een Flower Power tintje en zondagmiddag treedt Aalsmeers Harmonie hier op. Op de Historische Tuin wordt live gespeeld door Bites of music en Ten Beers After.

NIEUW Op de locatie Bloemenlust is dit jaar voor het eerst een 'Nostalische hoek'. Deze bevind zich bij de oude veilingtribune en een aantal heren die kennis van veilingzaken hebben, en een lange geschiedenis met Bloemenlust, vertellen graag over 'toen'. Een aantal auto's is in traditionele corsostijl opgetuigd en er zullen vele maquettes van voormalige corsowagens staan; eigenaar Maarten Maarse vertelt daar graag over. Tevens geeft Henk de Gooijer rondleidingen, met uiteraard veel waar gebeurde verhalen over de oude veilingtijd.

HISTORISCHE TUIN In de Historische Tuin vindt al jarenlang het ROOOZ vakevenement plaats. Een aantal jaar geleden besloot de organisatie zich aan te sluiten bij de feestelijkheden van het Flower Festival. Zeeën van rozen sieren daardoor de tuin. Naast de rozen zijn er arrangementen van het internationaal befaamde duo Elize Eveleens en Frits Nisters en een expositie van Afke Borgman. Er varen twee boten van Westeinder Rondvaart Aalsmeer de hele dag heen en weer als watertaxi. De overtocht tussen Bloemenlust en de Historische Tuin duurt ongeveer een half uurtje en zit bij de prijs in begrepen. Kaarten à € 7,50 zijn verkrijgbaar aan de deur, 16 &17 juni. Meer informatie op de site www.aalsmeerflowerfestival.nl