• Formateurs hebben hun taak afgerond. v.l.n.r. Robert van Rijn, Hans Démoed, Robbert Jan van Duijn.

    Truus Oudendijk

Aalsmeer heeft nieuw college

Wilma Scheltema derde wethouder

Truus Oudendijk

Aalsmeer Twee jonge ambitieuze kerels en een wat oudere wijze dame. 'Dat zijn jouw woorden', zegt Robbert Jan van Duijn. Maar feit is dat ze met zijn drieën straks het nieuwe college van wethouders vormen in Aalsmeer. Mooie verdeling: twee mannen en een vrouw. Ze hebben er zelf alle vertrouwen in.

De formateurs Robert van Rijn (VVD) en Robbert-Jan van Duijn hebben hun opdracht nagenoeg afgerond. Formeel wordt het eindverslag nog aan de burgemeester gepresenteerd. Beide heren worden wethouder en als derde partner is de keuze gevallen op Wilma Scheltema (D66). Er zijn uitgebreide gesprekken gevoerd. Allereerst met Absoluut Aalsmeer als derde grote partij en vervolgens zijn de andere partijen uitgenodigd. Groen Links, D66 en PvdA hebben zich gepresenteerd als combi van vijf zetels en ieder een kandidaat wethouder voorgedragen. Datzelfde heeft ook AA gedaan. Uit die lijst van vier personen konden de formateurs een keuze maken voor de in hun ogen meest geschikte kandidaat. Ze hadden daarnaast ook de vrijheid om verder te kijken dan alleen binnen de eigen gelederen.

Waarom uiteindelijk de keuze gemaakt voor Wilma Scheltema? 'Wij denken dat ze een prima aanvulling is op het team' zegt Robbert van Duijn. 'Ze is een verbinder, heeft een open bestuursstijl en kan goed verwoorden wat er speelt. Haar profiel past bij de kernwaarden die we hebben afgesproken in het raadsprogramma.' De partijen hebben de wens uitgesproken dat er een college komt dat de hele raad vertegenwoordigt.

Daarbij maakte het niet uit of dat een kandidaat van D66, GroenLinks dan wel de PvdA zou worden. De gekozen kandidaat krijgt unaniem de steun van de voltallige raad.

Portefeuilles De volgende stap is de verdeling van de portefeuilles. Van Duin kon daar nog geen verdere informatie over geven. 'We zijn daar druk over in gesprek en de verwachting is dat we daar heel snel uit zijn.'

De eerdere optie van vier wethouders is niet meer aan de orde geweest. Aalsmeer heeft binnenkort drie fulltime wethouders. 'Die keuze hebben we als formateurs bewust gemaakt' zegt van Duijn. 'Het is geen baan die je parttime kunt doen, je moet als wethouder altijd beschikbaar en bereikbaar zijn.' De rol van formateur vond hij niet bepaald de makkelijkste klus. 'Maar het was ook leuk', besluit hij 'We hebben heel wat afgelachen samen. Ik heb een goeie klik met Robert.' Dat belooft wat voor de toekomst.