• De Kunstploeg
  • De Kunstploeg

Aalsmeerders dromen heel wat af

AALSMEER Tijdens het weekend van de Kunstroute is er ook dit bij de Kunstploeg een prachtig community-kunstwerk te zien. Voor in de oude boomgaard aan de Uiterweg 185 hebben ongeveer 200 mensen zo'n 150 beelden gemaakt over wat hun dromen en wensen zijn. Het heeft een serie buitengewone kunstwerkjes opgeleverd die bij elkaar laten zien wat Aalsmeerders nu eigenlijk dromen.

Jan Daalman


De jongste deelnemer is 5 jaar en de oudste is in de 90. Dat dat voor een droom geen verschil hoeft te maken is helder als glas. Je kunt als je 10 jaar bent net zo van wereldvrede
dromen als dat je 85 bent. En er is ook veel over de natuur en het milieu gedroomd. Natuurlijk ontbreekt de liefde niet zoals de wens van een 82-jarige bewoonster uit Rozenholm om een fijne peer van een man. Miljonair worden is er ook één, maar dat moet dan wel in een groene toekomst plaatsvinden zo blijkt uit veel dromen.

Elke deelnemer is het project gestart met een lege aardewerk bloempot en een houten geel plantenlabel. Dat label is voor de naam van het kunstwerk. De opdracht was om te laten zien
wat ieder graag wil zien groeien. We zijn per slot van rekening allemaal de tuinman van ons eigen leven. Het ging er om dit met de pot als basis daadwerkelijk te verbeelden. Plantenvormen bleken daarbij een heel goed vertrekpunt.


DOORLOPENDE PERFORMANCE De dromen zijn of persoonlijk of gaan over een betere wereld. De wens om astronaut te worden of kampioen trampoline springen gaan hand in hand met de droom van mensen over een wereld zonder honger en dorst. Het heeft unieke kunstwerkjes opgeleverd onder meer over reizen die nog niet gemaakt zijn en tijdmachines. Alle potten bij elkaar gebracht levert een kunstwerk op dat niet alleen kleurrijk is, maar dat de fantasie prikkelt en uitdaagt. Het kunstwerk wordt uitgebreid door een performance van professionele theatermakers. Zij spelen een doorlopende performance die in gaat op de thema's in het community- kunstwerk 'Groeien tot in de hemel'.


DIVERSITEIT Het mooiste is nog de diversiteit onder de deelnemers. Zo doen uit Kudelstaart de basisscholen De Graankorrel en de OBS mee met in totaal vier klassen. Het Kunstenaarscollectief van Ons Tweede Thuis heeft een serie prachtige werkstukken geveerd. En dan zijn er nog twee andere groepen van Ons Tweede Thuis die ook verrassende bijdragen leveren. Dan doen er nog mensen mee uit de creativiteitsgroep van gebouw Irene, maar ook uit het Zorgcentrum doen er mensen mee. Natuurlijk is er ook een groep Vrije
Dromers en zo wordt er door jong en oud samen gedroomd over huizen voor iedereen, drinkwater voor allemaal, boeken die uitgegeven worden, zingen in een koor en ziektes die worden genezen. Het gaat over van alles; over roltrappen naar de hemel of over bloemen die nog niemand gezien heeft. Alles bij elkaar is er een flinke berg positieve energie gebundeld in deze Droom van Aalsmeer tijdens de Kunstroute.

Het project is onder meer mogelijk gemaakt door de gemeente Aalsmeer, door de Rabobank en door De Kunstploeg, maar vooral door de deelnemers. Natuurlijk is er dit weekend ook grafiek te zien in het atelier van Karin Borgman en staat Gewoon Doen klaar om bezoekers te ontvangen met die overheerlijke appeltaart op dat gezellige terras waar zondagmiddag ook nog wat live muziek te beluisteren valt.