• Het orkest ten tijde van het concours wat winnend afgesloten werd.

    Mandy van der Zwaard
  • Sursum Corda anno 2017-2018

    Sursum Corda

Achtergrond: Harmonie Sursum Corda

Mandy van der Zwaard

In deze serie wordt elke week iets Puur Aalsmeers uitgelicht; deze week is dat het harmonieorkest Sursum Corda. Muzikaal, Aalsmeers, energiek en enthousiast, zo beschrijft de vereniging zichzelf. Maar de leden blijken gezellig én lichtelijk ambitieus.

Sursum Corda betekent letterlijk vertaald uit het Latijns: Verheft het hart. Het gaat over een dialoog tussen de priester en de gelovigen aan het begin van de prefatie van de Heilige Mis. De prefatie is een plechtige lofbede die door de priester wordt uitgesproken of gezongen. Sinds 28 september 1928 is het ook de naam van de Aalsmeerse Christelijke Muziekvereniging. Opgericht door 29 Aalsmeerders waaruit een bestuur werd gekozen. Voorzitter werd de heer Jac. van der Laarse, secretaris de heer W.A. Harting en penningmeester de heer G. G. Dekker. De allereerste taak voor dit bestuur was het inzamelen van geld, voor de aanschaf van het instrumentarium. Dankzij de vrijgevigheid van de Aalsmeerse burgers slaagde men er in een groot gedeelte van het benodigde geld bijeen te brengen. Als dirigent werd de heer P. Hulsbos uit Aalsmeer gevraagd, waarna de nieuwe vereniging van start ging.

CONCOURS Niet lang daarna was het eerste concert een feit. Dit vond plaats in de Nederlands Hervormde Kerk, - nu de Dorpskerk- in Aalsmeer. Medewerking werd verleend door de toen bekende voordrachtskunstenaar Arie Post uit 's-Gravenhage. Of het aan hem lag verteld de geschiedenis niet, maar kort voor het verstrijken van het eerste lustrum deed Sursum Corda mee aan een concours in Austerlitz. Resultaat: 264 punten voor de concertwedstrijd, net geen eerste prijs. De harmonie is anno 1933 een bloeiende en bovenal gezellige vereniging van de 40 leden.

EERSTE PRIJS In 1935 vond de eerste van vele dirigentenwisselingen plaats. P. Hulsbos werd opgevolgd door zijn broer J.C. Hulsbos. Op het eerste concours met deze nieuwe dirigent werd weer eens bewezen dat nieuwe bezems schoon vegen: In Bunschoten behaalde Sursum Corda met als verplicht werk de Ouverture "Wilhelm Tell" , een eerste prijs met 310 punten. Kort voor het verstrijken van het 2e lustrum werd J.C. Spaargaren gekozen als dirigent. Hij zou voor een indrukwekkende periode van 30 jaar mede het gezicht van Sursum Corda bepalen; de oorlogsjaren daar gelaten. In deze periode was de harmonie niet actief.

DIRIGENT De huidige dirigent sinds september 2013 is Elivera van Sloten (1986). Zij deed in Tilburg zowel de studie klassieke Fluit als de studie Harmonie/ Fanfare Directie. Tegelijk, wel te verstaan en beide studies sloot zij Cum Laude af. Zij staat bekend om haar grote motivatievermogen en haar expressieve mimiek, waarmee zij de betekenis van de muziek uitdaagt én uitdraagt.

AGENDA De vereniging heeft meerdere dirigenten gehad, die veel betekend hebben waardoor Sursum Corda al jaren een drukke agenda heeft. Naast medewerking aan kerkdiensten geeft de harmonie jaarlijks een voorjaarsconcert, net als een zomeravondconcert, dit jaar op 13 juli. De volgende avond staan ze in Uithoorn bij de Amstelproms,samen met de KnA uit Uithoorn. En na de zomervakantie bereiden ze zich voor op het Concours in Enschede op 8 december. Ze werkten mee aan de herdenkingsplechtigheid op 4 mei bij het raadhuis in Aalsmeer centrum, en op Koningsdag luisterde zij de kindervrijmarkt in Aalsmeer oost op.

SCHOLENPROJECT In samenwerking met het Cultuurpunt Aalsmeer bezoeken een aantal leden diverse basisscholen in Aalsmeer om de kinderen kennis te laten maken met blaasinstrumenten. Na die schoollessen kunnen de kinderen, als zij dat willen, les krijgen om dat instrument, of een ander instrument, beter te leren bespelen. Informeer eens naar mogelijkheden voor zowel een instrument als het volgen van lessen; voor jong en oud.

AMBITIEUS GEZELLIG Bij de vereniging is iedereen gelijk, jong of oud, geoefend of niet. Gelijkwaardigheid en gezelligheid staan hoog in het vaandel, maar serieus spelen ook. Het is wel een streven om bij het volgende concours weer meer punten te halen zodat de harmonie zichzelf wel blijft verbeteren. In de wereld van de harmonie is het net een beetje als in de voetbal: je speelt in divisies, en met elk concours haal je punten, de behaalde punten bepalen in welke divisie je speelt. De graadmeters voor het behalen van punten tijdens een concours zijn onder andere: De moeilijkheid van de gekozen stukken- welke van een vooraf bepaalde lijst- moeten komen en de zuiverheid, dus de kwaliteit van het gespeelde. Ook wordt er gelet op de authenticiteit van het stuk alsmede de interpretatie. Hoe hard of zacht wordt het gespeeld, is het spel in balans? En daarin mist Sursum Corda echt de trombone speler(s). Deze klank is niet te vervangen door een ander instrument.

MUZIKANTEN ALTIJD WELKOM Bij Sursum Corda ben je altijd welkom, ook als beginnend musicus. Zij zoeken met name muzikanten op klarinet, trombone en slagwerk. Maar uiteraard zijn andere instrumenten ook van harte welkom. De vereniging oefent op vrijdagavond van 20:00-22:00 uur, met halverwege een pauze. De repetities zijn in 't Middelpunt, Wilhelminastaat 55 in Aalsmeer-Oost. Meer informatie op de website www.sursum-corda-aalsmeer.nl