• Kenneth Samp

Ruim 3.600 bezoekers voor Watertoren Aalsmeer: zondag laatste keer open

AALSMEER De Stichting Beheer Watertoren Aalsmeer (S.B.W.A.) heeft een prima jaar achter de rug: in 2019 konden maar liefst ruim 3600 bezoekers geteld worden. De meeste bezoekers gingen ook naar boven om te genieten van het weidse
uitzicht. De bezoekers bestonden uit degenen, die kwamen tijdens de openstellingstijden: de tweede en vierde zondagmiddag van de maand en tijdens de zomermaanden iedere zondagmiddag. Voorlopig voor de laatste keer wordt de Aalsmeerse watertoren geopend voor het publiek: zondagmiddag aanstaande (26 januari) van 13.00 tot 17.00 uur.

De bezoekers kwamen het afgelopen jaar niet alleen uit Aalsmeer en verre regio: uit alle provincies kwamen belangstellenden en daarnaast veel bezoekers uit de Europese en andere wereldlanden wisten er markante Aalsmeerse bouwwerk te vinden: de watertoren is duidelijk toeristenattractie geworden. Uiteraard om de binnenzijde te bewonderen en als men de beklimming aandurft, kan men op een hoogte van circa 50 meter een schitterend schouwspel bewonderen over Aalsmeer en verre omgeving. Na deze, voorlopig laatste openingsdag gaan de bovenverdiepingen op slot en kan de trans niet meer betreden worden.

Dit heeft alles te maken met de slechtvalken, die bovenin de watertoren een nestkast hebben (met balkon). Normalerwijze gaan de slechtvalken zich de komende periode voorbereiden op het maken en uitbroeden van nieuw slechtvalk leven.
Uit ervaring is gebleken dat er dan niet gestoord mag worden, dus is het wat de beklimming van de watertoren betreft even een rustpauze. Als alles goed verloopt vliegen de jonge slechtvalken begin juni uit en kan de trans weer gebruikt worden. De beneden vloer en eerste verdieping (de zogenaamde werkvloer) kunnen wel gebruikt worden voor activiteiten.

Voor het volgen van de slechtvalk ontwikkelingen kan de site van de slechtvalk werkgroep Aalsmeer bezocht worden.

ACTIVITEITEN DIT JAAR In samenwerking met Cultuureducatie Amstelland was er voor de basisscholen het project ''Horen in de Toren". Vele groepen van de basisscholen uit Aalsmeer en regio kwamen naar de watertoren toe om de geschiedenis en werking van de toren aan te horen, om naar boven te klimmen uiteraard en om een akoestisch experiment te beleven.

Belangstelling was er ook vanuit groepen, die apart kwamen en na de uitleg door een vrijwilliger de hele toren (binnen en boven) kwamen bewonderen.

Tijdens het grootste vuurwerk in het kader van ''Vuur en Licht op het water'' stond de watertoren centraal. Bij S.B.W.A. zijn elf vrijwilligers verbonden, die telkenmale zorgen voor de bemanning tijdens de activiteiten en alle zaken regelen,
die te maken hebben met het beheer en de exploitatie.

De entree en andere tarieven kunnen laag blijven, dankzij de jaarlijkse bijdragen van vele donateurs, zowel particulieren als bedrijven.

Voor meer informatie over de watertoren: zie de website www.aalsmeer-watertoren.nl.