Bindingkampen bestaan 75 jaar

Mandy van der Zwaard

VERBONDENHEID GROOT Met een traditionele bolus uit Almen, zocht ieder de kampfilm waar hij of zij in voorkomt. Ook als niet kampkind, merk je meteen dat de verbondenheid terug is. Alsof het kamp pasgeleden plaats gevonden heeft.

HILARITEIT Hilariteit alom, "Oh kijk, wat waren we nog jong!" Tranen van plezier, maar ook zeker van emotie worden weggepinkt. Er zijn interviews, gesprekken met jong en oud. Te beginnen met Jeltje Adema, zij ging voor het eerst mee als leidinggevende in 1950. Haasje Buijs komt veel voorbij, de grondlegster van de kampen. Juffrouw Buijs (kampnaam: 'Kappie') heeft samen met Jacob Tas een zeer bepalende rol gespeeld in het voortzetten van de kampen.

JUBILEUMBOEK Uit het jubileumboek, Samen leven, ter ere van het 50-jarige bestaan van de kampen: Een goede gemeente kan niet zonder jongerenwerk. Dat beseft dominee De Lange als geen ander en startte in 1927 in Aalsmeer met de Westhill-zondagsschool. De gedachten van Westhill, afkomstig uit Engeland werd uitgedragen door De Lange, zijn vrouw en onder meer door Haasje Buijs en Jeltje Adema. Dit jeugdwerk, wat met name gericht was op jonge kinderen, is later uitgebouwd voor oudere kinderen en jongeren. Daartoe kwam er een jeugdkerk (1941) en werden jongerenkringen opgericht. Uit deze geledingen ontstond het allereerste Aalsmeerse kamp. Een kringkamp in Oosterbeek, 1942.

ZORGEN OVER CONTINUÏTEIT Over de viering van het 75-jarig bestaan zegt voorzitter Ruud Eveleens: "Ik ben enorm trots op dit team, en wil iedereen die mee geholpen heeft ontzettend bedanken." Tevens doet hij een oproep aan een ieder met hart voor het jeugdwerk. "Mijn termijn loopt af, en ik maak mij zorgen over de continuïteit van de organisatie. Jongeren met hart voor het jeugdwerk roep ik met klem op, te komen praten. Mensen zullen verantwoordelijkheid moeten nemen, het voortbestaan komt anders in gevaar."

OVERWELDIGENDE BELANGSTELLING DOCUMENTAIRE Er is overweldigende belangstelling voor de première van de documentaire gemaakt door Ton Offerman. Vele mooie momenten, anekdotes en namen van betekenis passeren de revue. Het zingen van het stapellied gaat menigeen nog goed af, het zit in de genen gebakken. De langdurige ovatie is zeker op zijn plaats. Op de vraag: Wat is het geheim van de kampen, weet echter niemand echt het antwoord. "Het is een gevoel," aldus alle geïnterviewden. Aansluitend is er een traditionele stamppotmaaltijd met een gehaktbal, waarna met ongeveer 400 mensen, tot laat in de nacht wordt genoten van een feestavond in de kerkzaal, onder muzikale begeleiding van Meindert van der Zwaard.

WACHTERSLIED "We eindigden na de laatste plaat met het wachterslied. Een grote kring op de dansvloer, armen gekruist en na 'welterusten allemaal' nog even 'we maken een kringetje'. Een spontane actie om kippenvel van te krijgen, het was een top avond. Ik had de volgende dag wel een kampkater," aldus een van de aanwezigen.