• Truus Oudendijk

Blijde gezichten bij Absoluut Aalsmeer

AALSMEER Euforie bij Absoluut Aalsmeer, ze hebben het toch maar mooi geflikt; vanuit niks op 4 zetels. Dick Kuin en zijn achterban zijn de absolute winnaars van deze verkiezingen.

Truus Oudendijk

Ook blijde gezichten bij het CDA, met twee zetels winst is deze partij de grootste in Aalsmeer. 'Ik heb in een poule geroepen, dat we acht zetels zouden halen' zegt een breed grijnzende Dirk van Willegen:. 'Maar dat was bluf; nooit verwacht dat we dat aantal zouden bereiken.'

Waar komt dat door denkt hij? 'We liggen goed bij de ondernemers, hebben steeds ons gezicht laten zien en dat houden we vol; 5 april staat het volgende werkbezoek alweer op het programma. En Robbert-Jan is een bonus.' Die bonus CDA'er deed er zelf nogal nuchter over. Met stemmen van HAC en AB die naar het CDA zijn gegaan kwam hij wel op twee zetels extra. Hij was niet echt verbaasd over deze overwinning.

UITSLAG Rond 23.00 uur maakte burgemeester Jeroen Nobel de uitslag ven de verkiezingen bekend. Alle 15 stembureaus waren geteld en er was een opkomst van 55 procent (iets meer dan vier jaar geleden). Zijn mededeling dat HAC niet voldoende stemmen heeft behaald en dus niet meer meedoet in de gemeenteraad, zorgde voor gejuich en applaus in de raadskelder.

De zetelverdeling is als volgt: CDA 8; VVD 6; AA, 4; D66 2; GL 2; PvdA 1.

TELEURSTELLING Bij de links progressieve partijen is er begrijpelijk enige teleurstelling. Jelle Buisma (PvdA) had 2 zetels verwacht maar heeft die net niet gehaald. Ook Groen Links had op een extra zetel gehoopt, net als D66, maar Wilma Scheltema gaf toe dat vanaf 0 op 3 zetels binnenkomen niet helemaal realistisch was. Ze is blij met de behaalde 2 zetels: 'Als progressieve combinatie hebben we in ieder geval 1 zetel extra'.

Ook teleurstelling bij de VVD, Robert van Rijn rekende eigenlijk wel op 7 zetels. Vergeleken met 2014 is de VVD gelijk gebleven. 'Het is jammer na al dat harde werken en een goed campagne', was zijn reactie. 'Het is nu afwachten welke houding het CDA aan gaat nemen bij de formatie. Ik verwacht dat het CDA twee wethouders naar voren zal schuiven. En dat vind ik geen goed idee.'

Vrijdagmorgen om 10 uur worden de voorkeurstemmen en de definitieve uitslag bekend gemaakt.