• Koen van Weel

Bloemensector vreest chaos na wegstemmen Brexit-akkoord

AALSMEER (ANP) Het wegstemmen van het Brexit-akkoord door het Britse Lagerhuis en de daarmee mogelijk gepaard gaande no-deal-Brexit kunnen voor grote problemen gaan zorgen. Dat vreest de VGB, de branchevereniging van bloemen- en plantenexporteurs. De angst leeft dat bedrijven getroffen worden door chaos en oponthoud aan de grens als de Britten zonder akkoord uit de Europese Unie stappen. 

Gisteren kwam de bloemensector nog met prachtig nieuws naar buiten, maar vandaag is de stemming een stuk somberder. Reden is het wegstemmen van het door premier Theresa May met de Europese Unie gesloten Brexit-akkoord door het Britse Lagerhuis. Hierdoor dreigt Groot-Brittannië zonder akkoord uit de Europese Unie te stappen. En dat heeft, zo vreest de VGB, grote gevolgen voor onder meer Nederlandse kwekers van bloemen en planten. Zij exporteren veel van hun producten naar Groot-Brittannië, maar dat zal een stuk moeilijker worden als dat land straks geen lid meer is van de EU. 

UITGESTELD Matthijs Mesken van de VGB denkt dat er chaos kan ontstaan. Hij hoopt dat de Brexit wordt uitgesteld om tot een oplossing te komen die voor iedereen beter is. Volgens Mesken zijn de Nederlandse instanties wel voorbereid op een vertrek van de Britten uit de EU. "De vraag is of ze dat zelf ook zijn."