• Mandy van der Zwaard
  • Paul Buck en Peter Kreijmborg.

    de bezwooren kerf

BUCK: 't Kudelstaartse bier

KUDELSTAART Zwagers Paul Buck en Peter Kreijmborg waren zeer gemotiveerd toen ze hun eerste bier brouwpakket kochten. Al snel kwamen ze er achter dat er veel meer kunde en kennis nodig was.

Mandy van der Zwaard

Het vereiste een professionele aanpak en het werd Brouwerij 'De Bezwooren kerf.' Vernoemd naar een historisch deelgebied van Kudelstaart uit de 14e eeuw. In het boek 'Kudelstaart, geschiedenis van een grensgeval' komt de naam Bezwooren Kerf diverse keren voor gedurende verschillende periodes. En aan de kant van het stigtse Utrecht, waar later de Zuider Legmeerpolder is drooggemalen, staat volgens de eigenaar de laatste originele boerderij uit de 19e eeuw. Daarin is nu de brouwerij gehuisvest. Een aantal jaar geleden heeft deze boerderij de historisch verantwoorde naam gekregen.

STOUT BIER MET OESTERS Na jaren speciaal bieren geproefd te hebben ontstond de wens om zelf bier te maken. Kant en klare starters pakketten brachten niet de smaak noch het plezier waarop ze gehoopt hadden. Om toch tot een echt bier te komen volgden ze een cursus bier brouwen bij de grootste amateurbierbrouwersvereniging 't Wort Wat' in Hoofddorp. Als eindopdracht maakten ze daar hun eerste stout bier. Een stout bier met oesters. Toen begon het echte werk.De zoektocht naar de juiste ingrediënten voor een volwassen bier. Er zijn miljoenen soorten gist, duizenden soorten hop en minstens evenzoveel soorten mout. Bovendien hebben brouwerijen een geheim wapen: Water. Het water heeft een grote invloed op de smaak en het eindproduct. Het water moet dus aan speciale eisen voldoen, volgens kenners. Maar de weg van een creatief brein houdt niet op bij wat anderen zeggen, dus, besloten de brouwers van BUCK, wij doen wat weinig anderen durven. Hun geheim is géén geheim, het staat gewoon bij de ingrediënten. Het lekkerste water is immers Amsterdams leidingwater. Tot zover dus hun geheime ingrediënt. Wat overigens wel de vraag oproept of Heineken daarom zo groot geworden is…

DE NAAM BUCK De naam BUCK is ontstaan uit simpel en toekomstgericht denken. Een naam die een niet Nederlandse toerist kan onthouden of kan zeggen, want als BUCK bier straks in heel Amsterdam verkrijgbaar is moeten de mensen het wel kunnen uitspreken. Na tijden van wikken en wegen, aftasten van verschillende mogelijkheden, raad vragen aan proefpersonen en afslaan van concepten met andere merken kwamen de zwagers tot de conclusie dat de achternaam van Paul het meest geschikt was. Buck. Kort en krachtig. Ook in de keus van het flesje en het etiket zit veel tijd en energie. Deze doen het bier dan ook eer aan. Voor het eerste bier is gekozen voor een lichte Tripel met de naam BUCK 17. Zo zal een volgend type bier ook de naam BUCK dragen maar dan met een ander nummer.

CAPACITEIT EN DROMEN De brouwerij is een micro- brouwerij. De capaciteit is 140 liter met een lager capaciteit van 400 liter. Er kunnen dus drie brouwsessies worden verwerkt. (1200 flesjes) Een brouwproces duurt minimaal 6 weken, het liefst langer want dan is het resultaat nog beter. Er gaat veel tijd zitten in de hygiëne eisen, alle vergunningen en ook de accijnsafdracht. Als je alcohol gaat maken wordt er een hele goede boekhouding vereist en de controle van de vergunningseisen zijn streng. Wil je meer gaan produceren dan veranderen ook de vergunningeisen.In de toekomst willen de mannen een proeflokaal gekoppeld aan hun eigen brouwerij, nu ligt echter de nadruk op het uitbreiden van hun assortiment. De BUCK brouwers zijn druk bezig met het ontwikkelingen van een tweede BUCK speciaal bier. De verwachting is dat deze voor de zomer leverbaar is.De lancering van het BUCK bier was in september 2017 en is inmiddels te koop bij Gall&Gall, Mitra, Witte Bol als ook bij De Schans (Uithoorn) en bij www.bierhut.com . Bij ''t Wapen van Aalsmeer' en 'Café op de Hoek' in Kudelstaart staat het op de kaart.Voor meer informatie of contact kijk eens op facebook en www.debezwoorenkerf.nl