• De buxusmot.

    Pixabay

Buxusrups duikt ook op in tuinen Aalsmeer

AALSMEER Diverse tuinbezitters met buxusstruiken in hun tuin zullen het al gemerkt hebben. De buxusrups heeft ook deze regio bereikt en is inmiddels ook aangetroffen in tuinen in Aalsmeer van de Hornmeer tot Aalsmeer-Oosteinde. Het gaat om rupsen van de buxusmot. die oorspronkelijk voorkomt in Azië. Deze rupsen kunnen complete buxushagen kaalvreten. Er zijn verschillende manieren om de buxusrups te lijf te gaan. Er zijn bestrijdingsmiddelen in de handel, maar giftige middelen roepen bij natuurliefhebbers weerstand op omdat ze schadelijk kunnen zijn voor andere insecten en vogels. Een meer onschuldige, maar arbeidsintensieve bestrijdingsmethode is om de rupsen met de hand te verwijderen. Er bestaat ook een biologische bestrijdingsmethode waarbij de buxusrups besproeit moet worden met parasitaire aaltjes; nematoden, die de rupsen leeg eten. Er zijn ook feromoonvallen in de handel die een specifieke lokstof van vrouwtjes bevatten die de mannetjes van de buxusmot aantrekken. Deze vliegen in de val en kunnen daar niet meer uit. De vlinders kunnen zich dus niet voortplanten.

Ondanks het zicht op veel kaalgevreten struiken, adviseerde Franke van der Laan, beheerder van heemtuin De Heimanshof in Hoofddorp, eerder in een artikel op een van de BDU-websites het advies om géén gif te gebruiken. ¨Het gif kan ook op andere delen van struiken komen en dat kan weer slecht zijn voor insecten die het toch al moeilijk hebben. "Beter is het om op zoek te gaan naar een alternatief dat geen last heeft van de rups." Dat alternatief is volgens Van der Laan de taxus of de liguster. ¨Je moet de taxus wel vaker snoeien dan de buxus. Maar daar staat wel een groene struik tegenover die geen rups aantrekt ¨

Bioloog Arnold van Vliet van Wageningen University gaf een soortgelijk advies. "Liever helemaal geen gif, want dat komt in de hele voedselketen terecht."  Hij kiest daarom niet voor spuiten, maar voor opties als een alternatie struik, de buxus goed terugsnoeien of de rups handmatig verwijderen. Hij heeft overigens ook nog aan dat de buxus er dood uit ziet, maar dat in veel gevallen niet is. Hij is wel kaalgevreten. Dus goed terugsnoeien, bemesten en wachten op nieuwe blaadjes kan ook.

De buxusmot komt uit Azië en is in West-Europa terechtgekomen door de import van buxus uit Azië. Sinds 2007 wordt de nachtvlinder ook in Nederland gesignaleerd. De eerste jaren was hij alleen in het westelijk rivierengebied aanwezig, maar inmiddels heeft hij zich flink uitgebreid.

Voor meer informatie zie onder meer: https://www.vlinderstichting.nl/buxusmot/ en https://www.groei.nl/tuin/tuinonderhoud/plantenziekten-en-plagen/7-vragen-en-antwoorden-over-de-buxusmot