• Daniël Rewijk met gezin op de fiets voor vriendin Jacobien

    Daniël Rewijk

Daniël Rewijk fietst als herdenking aan vriendin de Tourmalet op

KUDELSTAART Een paar weken geleden stond hij in het kettinggesprek. Daniël Rewijk, schrijver van drie boeken en leraar geschiedenis op de KSH, Katholieke Scholengemeenschap in Hoofddorp. Nu vertelt hij over zijn goede vriendin Jacobien die pas geleden overleed aan een hersentumor en wat hij als eerbetoon voor haar wil doen. Samen met zijn gezin fietst hij op vrijdag 31 mei de Tourmalet op, om zo aandacht en geld te vragen voor meer onderzoek naar deze vorm van kanker, maar vooral om haar te gedenken.

Rewijk: "Jacobien was de vrouw van Reinold, met wie ik vrienden ben vanaf de brugklas. Ze was de spil van onze vriendenkring: ze had iedereen haarfijn in de gaten, was bijzonder lief en altijd gastvrij. Jacobien heeft op haar 50ste een erg fijn gezin met drie sociale en grappige kinderen in de middelbare schoolleeftijd achter moeten laten. We missen haar enorm, om haar goedheid en omdat ze zo'n verbindende rol had."

Het eerste teken dat Jacobien een hersentumor had, was acute spraakuitval in het najaar van 2017. Na een paar maanden kwam de diagnose van een zeer agressieve hersentumor, eigenlijk een doodvonnis. Maar toch ging Jacobien met vertrouwen de behandelingen in, vol hoop om bij de paar procent overlevers te horen. Maar helaas had niets het gewenste effect. Ze was vastbesloten om niet op te geven: "dat kan altijd nog" zei ze steeds. Daarom greep ze ook de laatste strohalm, door als proefpersoon mee te doen aan onderzoek: "helpt het mij niet, dan misschien anderen". Toen bleek dat ook het nieuwe medicijn niet werkte verdween ook de laatste hoop op genezing. Een verdrietige en moeilijke laatste periode volgde en op 15 maart is ze overleden.

"Als eerbetoon aan Jacobien fietsen mijn vrouw en ik, met onze eigen drie kinderen van 12, 9 en 7 naar de top van de de Tourmalet. Deze berg in de Pyreneeën is 2114 meter hoog en 17 kilometer lang. Hoe je naar boven gaat is je eigen keus. Er gaan ook mensen wandelend of steppend omhoog. In de zomer gaan we al een paar jaar met ons gezin op fietsvakantie en daarom is fietsen voor ons vrij logisch. Het wordt een intense ervaring, want we fietsen in een groep van familie en vrienden met Reinold en zijn kinderen omhoog. In de dagen rond het evenement zullen we met die groep van een mannetje of dertig ook veel gezamenlijk optrekken. Het wordt een herbeleving van de verbondenheid die tijdens het ziekteproces is versterkt. Met dit evenement gedenken we ook de vele andere patiënten die de diagnose hersentumor niet overleefden. Bijna iedereen kent wel iemand in zijn omgeving, merken we nu we deze actie doen. We hopen dat dit kleine steentje bijdraagt aan een oplossing voor deze verwoestende ziekte."

VIRTUELE FIETSTOCHT Op de KSH heb ik een fietsactie gehouden met fietsen en hometrainers die door Balk Rijwielen in Nieuw-Vennep ter beschikking werden gesteld. De hele dag trapten collega's en leerlingen een virtueel rondje om een virtuele vulkaan, waarmee ze bijdroegen aan het sponsorbedrag. Ik heb zelf ook tegen leerlingen en collega's gefietst en was aangenaam verrast door het enthousiasme en de sportiviteit van veel leerlingen. de bovenbouw stapten op. De opbrengst viel ook niet tegen, we haalden ruim €500,- op!

3BERGENTOCHT De 3bergentocht.nl is een initiatief van StichtingSTOPhersentumoren. Zij zijn door de belastingdienst aangemerkt als een ANBI en bovendien is het donatieconcept van de 3bergentocht.nl uniek. Via de donatieknoppen op de website gaan donaties rechtstreeks naar onderzoekers. Daniël Rewijk en zijn gezin steunen? Dat kan via: 3bergentocht.nl/Daniel-Rewijk/

Mandy van der Zwaard