De driftige keizer die kerstfeest wilde vieren

Truus Oudendijk

AALSMEER In de Open Hof Kerk aan de Ophelialaan is vrijdag 8 december een bijzondere kerstvoorstelling. Toneelvereniging Kudelstaart heeft de musical 'De driftige keizer die kerstfeest wilde vieren', bewerkt tot een passend verhaal en gaat dat opvoeren samen met het vrouwenensemble Davanti, dat voor de muzikale begeleiding zorgt.

'In de maand december zijn we druk met commerciële optredens en daarom is er weinig ruimte voor een kerstconcert in die periode', vertelt koorlid Linda Jonker. 'Bovendien is een kerstconcert waarbij mensen alleen maar kunnen zitten en luisteren, misschien wat saai. Het leek ons een goed idee om dat te combineren met een kerstuitvoering en toen hebben we contact met Wil Kraan van toneelvereniging Kudelstaart gezocht.

UITDAGING 'Ik vond het een bijzondere uitdaging', vertelt Kraan. Twee jaar geleden hebben we een klassieke kerstvoorstelling in de Open Hof Kerk gegeven samen met Con Amore en dat was toen een groot succes. Dit keer was de voorwaarde dat het een modern, eigentijds stuk moest zijn, met humor en dat iets Aalsmeer erin.'

'Wij wilden niet afwisselend spel en zang opvoeren, maar als koor ook actief in het verhaal meedoen', vult Jonker, die samen met Cindy Roolker namen Davanti in de organisatie zit. Aan al die voorwaarden is voldaan. Vier leden van de toneelvereniging en het koor zijn om de tafel gaan zitten en hebben uit zeven verhalen de schoolmusical van Paul Biegel gekozen. Kraan heeft de keizer veranderd in een koning en samen met Rianne Middelkoop het verhaal dusdanig herschreven dat het geschikt is voor volwassenen.

Het gaat over een nukkige koning die allerlei eisen stelt aan de kerstviering, alles naar zijn hand wil zetten, maar met niets tevreden is. Uiteindelijk krijgt hij de hele wereld tegen zich. Het verhaal voert naar een climax en eindigt in de huidige tijd, met alle perikelen die daar bij horen. Elf toneelspelers doen er mee, maar ook verschillende koorleden hebben een rol.

UIT COMFORTZONE 'Daarvoor moesten ze wel uit hun comfortzone komen' lacht Kraan. 'We zijn een klassiek koor' legt Jonker uit, 'en heel sterk op elkaar ingespeeld. In het spel staan we naast of in de kerststal, moeten we ons tussendoor verkleden en ook nog af en toe een zinnetje zeggen. Dat was wel even wennen.'

Het belooft een bijzondere, sfeervolle voorstelling te worden, waar het prachtige podium in de Open Hof Kerk, zich uitstekend voor leent. De regie is in eigen hand genomen en alle kostuums en attributen zijn door de leden zelf geregeld.

KAARTEN De voorstelling begint om 20.00 uur. Kaarten kosten 10 euro voor volwassenen en 5 euro voor kinderen. Ze zijn verkrijgbaar op de volgende adressen: Vooges, Primera, Gall en Gall, Wittebol, Boekhuis en via de site van Davanti.

Voor mensen die slecht ter been zijn -maar niet rolstoelafhankelijk- is een ophaaldienst geregeld. Wie daar aanspraak op wil maken kan bellen naar nummer 06-30155387.