• Eén van de nieuwe doorgangen boven waar buurman Faber over verteld.

    Mandy van der Zwaard

De Huiskamer van Aalsmeer

AALSMEER Deze week deel 4: Buren. Met het oog op de nieuwe bestemming van De Oude Veiling aan de Marktstraat blikken we terug én vooruit met alle betrokkenen.

Deze week spreken we twee buurmannen, Keessen en Faber, om van hun te horen hoe zij het ervaren tot nu toe. Uiteraard komen er ook herinneringen boven drijven. De heren willen wel graag benadrukken dat ervaringen persoonlijk zijn en dat zij geen weerspiegeling zijn voor alle buren die te maken hebben met De Oude Veiling. Het pand wordt na deze verbouwing 'De Huiskamer van Aalsmeer' en is dé ontmoetingsplaats voor iedereen.

Mandy van der Zwaard

CHIQUE Buurmannen Keessen en Faber vertellen graag over de ervaringen van zichzelf met de Oude Veiling. Voor buurman Faber begon het in 2001 met een gesloten Chinees Restaurant. Nadat het overgenomen was, werd de Oude Veiling een vrij chique brasserie. Het waren jonge jongens maar erg netjes, weet Faber nog. 'Het zag er echt keurig uit. Witte gordijnen, donkere meubels en de bediening had allemaal een lange roze sloof voor. Keurig, heel chique. Het paste toen nog niet echt in het plaatje wat jammer was, want het lag zeker niet aan de inzet van de eigenaren. De exacte tijd weet buurman Faber niet meer, maar het is ook nog een poosje gekraakt geweest. Hij vertelt daarover: 'Dan verwacht je een bende als je daar komt, maar niets was minder waar. De jongeren hadden mij uitgenodigd om eens te komen praten en kijken. Het zag er keurig uit, en overal stonden brandblussers.'

RELIGIEUZE BEELDEN Na deze periode kwam Gert de Weerd. Hij was een uitbater met een grote verzameling religieuze beelden, welke men kon bekijken en kopen. Helaas was het ook voor hem in Aalsmeer niet houdbaar en verhuisde hij in 2008 met vijf vrachtwagens vol beelden naar Vaals. Daar is hij, tot op heden, directeur van Museum Vaals. De Oude Veiling kwam in handen van Leo van Erp. Van Erp had enige ervaring, hij is lang betrokken geweest bij Cultureel Café Bacchus aan de Gerberastraat en hij blies de Oude Veiling weer nieuw leven in. Buurman Faber zegt: 'Ik had aan Van Erp een hele goede buurman. Nooit gedoe.' Keessen weet nog dat er heel vroeger een bioscoop was, en samen hebben ze mooie herinneringen aan de concerten van de Golden Earring en The Cats.

OVERLAST Op de vraag of ze nu extra overlast hebben door de verbouwing zegt Keessen: 'Op zich hebben we weinig hinder van de verbouwing. Alleen het parkeren is wel eens een ramp.'Faber vult aan: 'En als ze muren gaan slopen, net als pas, met de doorgang boven, ja dan horen we wel wat. Maar we mogen altijd binnenlopen en vragen stellen. Ze zijn altijd bereid om je te woord te staan.'

TOEKOMST Beiden zien de toekomst vol interesse tegemoet. Faber zegt: 'Ik hoop op een langdurige relatie met de buren.' En, vult hij aan,'Ik hoop dat ze de tijd krijgen om krijgen om te wennen. Je bent zomaar een poos verder voor iedereen de weg vindt. Maar boven alles hoop ik dat het de functie krijgt die ze beogen.' Buurman Keessen is het daar helemaal mee eens.