• Hugh Moffatt en Pieter Groenveld

    Privécollectie Pieter Groenveld

De Huiskamer van Aalsmeer

AALSMEER Deze week deel 7: Met het oog op de nieuwe bestemming van De Oude Veiling aan de Marktstraat blikken we terug én vooruit met alle betrokkenen. Deze week staan de herinneringen en vooral ook de medewerking van Pieter Groenveld centraal. Hij begon als stamgast voor de gezelligheid; later organiseerde en coördineerde hij concerten op zondagmiddag. Hij vertelt over de ontwikkelingen. Het pand wordt na deze verbouwing 'De Huiskamer van Aalsmeer' en is dé ontmoetingsplaats voor iedereen.

Mandy van der Zwaard

ONSTUIMIGE JAREN De gezellige jaren van Pieter Groenveld in 'De Oude Veiling', waren vooral eind jaren 70 en de jaren 80. Hij herinnert zich nog vele optredens, waaronder de Hobo Stringband, waar Leen Mulder, Dick Kuin en kompanen in speelde, maar ook zeker zijn optredens met zijn eigen band: 'Jerrycan'; bijgestaan door wat bevriende Amerikaanse Bluegrass artiesten die op dat moment in Nederland waren. De sfeer was – onder de toen bezielende leiding van Paul Oldenburg en zijn vrouw Mieke- heel relaxed. Het was in die tijd beetje hangplek- hoewel dit woord toen nog niet bestond- voor de toenmalige 'notabelen'. Er gaan pikante verhalen de ronde over die tijd, de Flower Power periode ebde maar langzaam weg.

HEROPENING Groenveld werd in het tijdperk van Leo van Erp vaste gast maar voegde nu door zijn netwerk in de muziekwereld een wezenlijke bijdrage. Groenveld had in die tijd al een internationaal netwerk opgebouwd in de jaren met zijn overleden vrouw Liz Meyer, een bekende Amerikaanse zangeres in haar genre. Dat, in combinatie met zijn platenlabel, maakt dat zijn kennissenkring zich uitstrekt tot de USA, Canada en Australië. Vanuit deze positie is hij begonnen met het opzetten van akoestische concerten op, met name, de zondagmiddagen. Vele nationale en internationale muzikanten stonden op het podium, denk aan de Ernst Jansz Band en CCC Inc. Maar ook grote buitenlandse namen als Ray Bonneville, David Olney en Hugh Moffatt die in Nederland waren voor een optreden. Tijdens vele van deze optredens zijn opnames gemaakt voor CD's en DVD's. Die zijn nog te zien op www.facebook.com/Steun-Bovenzalen-De-Oude-Veiling. Ook het initiatief voor het boek-dvd-cd Muzikaalsmeer - over 60 jaar Aalsmeerse muziekgeschiedenis -is in De Oude Veiling geboren en verder uitgewerkt. https://www.facebook.com /muzikaalsmeer/

TOEKOMST 'Ik heb vaak geluidstechnische ondersteuning verleend aan diverse culturele en muzikale evenementen in De Oude Veiling. En inmiddels heb ik met de gemeente Amstelveen en de ESA al vergaande gesprekken over de vormgeving en invulling van het concertprogramma wat ik weer zal gaan verzorgen.' Aldus een tevreden Groenveld, die erg uitkijkt naar de nieuwe periode.

Bekend is al: Zondag 21 november - David Olney met Daniel Seymour (USA) Zondag 4 november - Ray Bonneville met Richie Lawrence (USA) Zaterdag 9 maart 2019 - CCC Inc. (NL) Zondag 7 april 2019 - John Gorka (USA)