• Archieffoto, niet het bewuste paard.

    Archief | Pixabay

Paard met besmettelijke ziektes op manege Haastrecht

AALSMEER Op Manege Haastrecht is afgelopen zaterdag een nieuw pensionpaard op stal komen staan, die tekenen had van de besmettelijke bacterie droes en mogelijk influenza (paardengriep). Dinsdagavond kreeg de manege de uitslag van de dierenarts dat het paard beide ziektes onder de leden heeft. Dat betekend dat de stal 'op slot gaat' en dat er maatregelen wordt getroffen om verdere verspreiding tegen te gaan.

Het paard is in quarantaine geplaatst en niet in contact geweest met andere paarden. De eigenaren van de manege verwachten daarom ook geen droesuitbraak op stal. Wel vragen zij alle klanten en bezoekers van de manege om zich strikt te houden aan het droes-protocol. Dat wil zeggen dat medewerkers en bezoekers voorlopig wordt afgeraden om andere paarden te bezoeken. Ook mogen de paarden het terrein van de manege niet af tot het sein 'droes-vrij' wordt gegeven. Het zieke paard staat op een apart stuk van het terrein en iedereen wordt verboden om bij het paard te komen. Ook worden de overige paarden strikt in de gaten gehouden.

INFLUENZA Influenza is een besmettelijke ziekte van de luchtwegen die veroorzaakt wordt door het griepvirus. Vele dieren hebben hun eigen griepvirussen net zoals mensen. Influenza komt met name voor in het najaar en de winter als veel paarden dicht bij elkaar op stal staan en de infectiedruk toeneemt. De virus deeltjes kunnen zich verspreiden door direct contact tussen paarden maar vooral ook via de lucht als een paard hoest. Het kan ook verspreid worden via verzorgers en stalbenodigdheden.

DROES Droes is ook een zeer besmettelijke ziekte voor paarden. Een bacterie zorgt voor een infectie van de voorste luchtwegen waarbij abcessen van de lymfeknopen ontstaan.