• Mandy van der Zwaard

Drietal gaat helpen in vluchtelingenkamp op Lesbos

AALSMEER Team 184 zijn ze. Marjanne Roodenburg, Ellen van den Akker en Mieke de Beer. Samen met nog vier anderen gaan zij eind april een week helpen in het vluchtelingenkamp Kara Tepe op Lesbos.

Buiten de kosten voor hun vlucht en verblijf nemen ze ook 8000 euro mee, die nodig zijn om een week lang het ontbijt te verzorgen en sparen ze voor elektrische bakfietsen. De Doopsgezinde Gemeente besloot de opbrengst van de kledingbeurs te schenken. Ze hopen dan ook op een goede opkomst 30 maart.

Roodenburg was als eerste van plan om te gaan. "De wereld is van iedereen, dat vind ik echt, al sinds 2017 speel ik met het idee om daadwerkelijk iets te doen, en nadat ik Steffi de Pous had gezien bij 'Het mooiste meisje van de klas.' wist ik het zeker. Nú is de tijd. Ik stuurde mijn vriendinnen een appje of zij mij wilden sponsoren maar kreeg als antwoord: Wij gaan mee! Ellen moest nog wel even kijken of ze überhaupt nog vrije dagen had en Mieke moest thuis een paar gesprekken voeren, maar al heel snel wisten we… Dit gaan we doen." De Beer zegt: "Je kunt wel alleen dat tientje storten, maar dit is echte inzet, dat voelt voor mij heel goed." Van den Akker vult aan: "Dit is goed te doen, een week. Bovendien doe je iets concreets, we zamelen geld in om die week het ontbijt te bekostigen waarvan zoveel mogelijk bij lokale ondernemers wordt gekocht."

DOOPSGEZINDE KLEDINGBEURS Uiteraard is er veel geld nodig, niet alleen voor de maaltijd. Omdat de afstand tussen de kampen, het dorp en de winkels best behoorlijk groot en bergachtig is, als ook uit milieutechnisch oogpunt, spaart het Griekse team voor elektrische bakfietsen. Het Aalsmeerse trio hoopt daarvoor ook een bedrag over te kunnen dragen. "We zijn dankbaar voor de ondersteuning van de Doopsgezinde Gemeente Aalsmeer. Zij doneren de opbrengst van hun hun jaarlijkse kledingbeurs. Deze beurs is 30 maart in de kerk, van 10.30 tot 15.00 uur. Op hun site staat wanneer kleding ingeleverd kan worden. Bij de OSA (Stichting Ontwikkelings-Samenwerking Aalsmeer) ligt het verzoek voor verdubbeling van het bedrag."

KONINGSDAG Roodenburg: "Het motto van Stichting Because we Carry is 'Niet lullen maar poetsen.' Dat spreekt ons enorm aan; die visie delen we." De Beer knikt: "Doordat er elke week een nieuw team komt om de vijf vaste medewerkers te ondersteunen, komt er ook elke week nieuwe, frisse energie en blijft de hoop overeind."

Van den Akker zegt: "En daarnaast is het toch geweldig dat de vluchtelingen culturele aspecten meekrijgen van andere landen? Ik bedenk mij net dat wij er tijdens koningsdag zijn, dat biedt perspectief voor een leuke dag! Zullen we ontbijtkoek meenemen? Of organiseren we een vrijmarkt?" De ideeën bruisen alweer.

MEENEMEN De Beer zegt:" Wij gaan naast het verzorgen van het ontbijt ook de activiteiten met de jonge meiden en kinderen ondersteunen. Er is onder andere een avondprogramma, speciale vrouwenavond en voor de jonge meiden een beautysalon. Zelf hoop ik nog een voorraad amandelen mee te nemen, die delen ze uit aan zwangere en borstvoedinggevende vrouwen. Ellen heeft wol en breinaalden ingezameld, Marjanne, die captain van de ploeg is, krijgt elke week een lijstje met dingen die erg nodig zijn, zodat vraag en aanbod op elkaar afgestemd kunnen worden. Als u wilt sponsoren mag dat natuurlijk altijd. Neem dan contact op via team184bwc@gmail.com."

Mandy van der Zwaard