• Spelen in de zandbak tijdens de inloopochtend.

    Truus Oudendijk

Eitjes zoeken met Boer Koos

AALSMEER Sinds april dit jaar is agrarisch kinderdagverblijf 'De Koetjes' geopend. Een kleinschalige kinderopvang op de Zuivelboerderij Vrouwenakker van de familie Langelaan. Zo'n tien kinderen van 0 tot 4 jaar kunnen er terecht. Zaterdag 16 juni was er een inloopochtend en konden ouders komen kijken, wat het betekent je kind op te laten groeien in een natuurlijke omgeving. De accommodatie zelf heeft een Zweedse uitstraling, praktisch en sfeervol ingericht, met veel blank hout, een lange tafel met verrijdbare bank, gezellige zithoek om even te knuffelen en natuurlijk een speelhoek. Er zijn twee slaapkamers waar je bij binnenkomst het Sneeuwwitje gevoel krijgt: kleine bedjes met appelgroene dekentjes. Die frisse, heldere trend wordt doorgevoerd in de toiletruimte, waar appelgroene potjes klaar staan.

Buiten is er een omheinde speelruimte, met een flink grasveld, een grote zandbak, een tunnel van twijgen om onderdoor te kruipen en een kleine moestuin. Kalfjes en kippen kunnen er omheen lopen, zodat de kinderen direct met ze kennis kunnen maken.

DE KOETJES is een initiatief van Nikki Bon-Langelaan. Zij heeft de opleiding gevolgd tot pedagogisch medewerker en het was haar droom om een kinderdagverblijf te beginnen op de boerderij. Die droom heeft ze kunnen verwezenlijken met medewerking van haar ouders. 'Kinderen komen hier dagelijks in contact met de natuur en het leven op de boerderij' vertelt Nikki Bon. 'We beginnen 's morgens met de planten in de moestuin water te geven en kinderen begrijpen nu al dat er eerst een bloemetje aan komt, wat daarna pas een aardbeitje wordt. Van de week hebben de kraaien de aardbeien opgegeten, dat was een teleurstelling, maar daar spelen we weer op in door samen een vogelverschrikker te maken. Ze mogen ook Boer Koos helpen bij het eieren rapen. Hij is absoluut favoriet.'

'Dat alleen is al een belevenis', vertelt haar moeder Monique Langelaan. 'dat kinderen ervaren dat een pas gelegd eitje warm is en eentje die al even in het nest ligt, koud aanvoelt.' Zij assisteert als vrijwilliger haar dochter bij de opvang van de kinderen, maar is bezig met de opleiding pedagogische medewerker. Normaal is het haar taak om kaas te maken; dat staat even op een lager pitje. Dat moet Boer Koos nu doen.

De Koetjes is open maandag tot en met vrijdag van 07.30 tot 18.00 uur.

www:agrarischkinderdagverblijfdekoetjes.nl