• Elke dag doet hij wat hij kan.

    Mandy van der Zwaard

Elbert de Hartog houdt het al 18 jaar schoon

KUDELSTAART Ieder die regelmatig in Kudelstaart boodschappen doet heeft hem wel eens aan het werk gezien. Elbert de Hartog is 18 jaar geleden begonnen om vrijwillig het winkelcentrum netjes te houden. Hij ergerde zich aan al het neer gegooide vuil en hondenpoep en besloot het heft in eigen hand te nemen.

 

Mandy van der Zwaard

ZAKJES MEENEMEN Elke dag doet hij wat hij kan maar ergert zich inmiddels wel aan de overtollige hoeveelheid hondenpoep die door eigenaren niet wordt opgeruimd. Een dame die ons gesprek hoort voegt er aan toe: 'Het is echt niet netjes meer wat er gebeurd. De mensen nemen een hond. En de poep? Gewoon laten liggen voor een ander… zakjes meenemen? Welnee, waarom zou ik? Ik vind dat de mensen zich moesten schamen. Elk moraal is weg.' Na rondvraag in het centrum bleken meerdere mensen zich enorm te ergeren aan het zwerfafval en de hondenpoep. Maar ook bleken zij zich niet te realiseren dat De Hartog dit allemaal uit eigen beweging netjes hield al die jaren.

NIET VANZELF Hoewel De Hartog al ruim de pensioenleeftijd voorbij is, komt hij nog dagelijks uit de Hornmeer om hier hand en spandiensten te verrichten. Voor velen is hij een bekend gezicht maar echt een praatje maken schiet er vaak bij in. Het schone en opgeruimde winkelcentrum is geen vanzelfsprekendheid. Dat mensen het glas zo laten liggen snapt hij niet. Regelmatig zit hij, net als op de foto, op zijn knieën om het glas bij elkaar te vegen zodat niemand gewond raakt. Een wens van hem is dat meer mensen gaan opruimen, in ieder geval de hondenpoep en het zwerfafval.