• De heer en mevrouw Rozendal - Poortinga samen met de burgemeester

    Truus Oudendijk

Elske en Roelof 60 jaar getrouwd: Liefde op het eerste gezicht

AALSMEER Het was liefde op het eerste gezicht. Dat vertelt Oene over zijn ouders, het echtpaar Rozendal - Poortinga. Op 12 mei zijn zij zestig jaar getrouwd en dat is uitgebreid gevierd.

Maandagochtend doen zij dat nog eens dunnetjes over. Het is een feestelijke sfeer in hun appartement aan het Weteringplantsoen. Naast Oene zijn ook zoon Hendrik en dochter Willie aanwezig en vanzelfsprekend burgemeester Gido Oude Kotte. Voor hem is het al de zoveelste 60 jarige bruiloft in de korte tijd dat hij het ambt bekleed.Mei is blijkbaar een populaire maand om in het huwelijk te treden.

CONTRACT "Wij hebben bewust voor de twaalfde gekozen" vertelt mevrouw Rozendal, Elske voor intimi. Zij is een boerendochter en 12 mei was de gebruikelijke datum om een nieuw contract af te sluiten met een boeren arbeider. Het leek Roelof Rozendal en Elske Poortinga een toepasselijke datum om een huwelijkscontract af te sluiten. Beiden zijn geboren en getogen in Friesland en getrouwd voor de burgerlijke stand in Kollum. "Toen we in ondertrouw gingen, kostte dat 35 gulden' vertelt de bruidegom. "Ik heb van mijn moeder maar 25 gulden meegekregen", zegt hij tegen de ambtenaar. Dat tientje komt uiteindelijk toch wel boven water, maar het tekent zijn handelsgeest: "als je zaken wilt doen, moet je afdingen."

Ze zijn nog geen twintig jaar oud als ze elkaar leren kennen. Roelof bezoekt een muziekconcours in het bos in Driezum, komt daar Elske tegen, is zeer onder de indruk van haar en neemt haar meteen maar mee naar huis. "We waren met elf kinderen thuis, ze werd gelijk geaccepteerd."

BODE Tot 1971 drijft Rozendal een Kolenhandel in Friesland, maar dan komt het aardgas en is er geen werk meer. Via zijn zwager, die bode is op het gemeentehuis in Lemmer komt hij in contact met burgemeester Brouwer die op zoek is naar een bode voor Aalsmeer. Hij solliciteert en wordt aangenomen, eerst als hulpbode, later als bode. Het gezin verhuist naar Aalsmeer en voelt zich hier meteen thuis. Ruim vijfentwintig jaar heeft Rozendal op het gemeentehuis gewerkt, waarvan twintig jaar voor burgemeester Brouwer. "Een gemoedelijke tijd', zegt hij. Er werd van alles op het gemeentehuis georganiseerd, er waren veel recepties en festiviteiten. "Mijn ouders hadden binnen het gemeentehuis hun eigen bedrijf", vertelt zoon Hendrik. "Zij zorgden voor de catering, deden zelf de boodschappen en kwamen met een aanhangwagen vol bier en sherry weer terug. 'Rozendal uit Aalsmeer groet u' stond er op geschreven."

GEZIN Naast het verzorgen van de catering is mevrouw Rozendal jarenlang ook hulp in de huishouding bij de burgemeestersvrouw. En met veel plezier. Ze hebben een goede band. Ook de kinderen helpen mee. De zoons wassen de auto van burgemeester Brouwer en schieten te hulp bij pech. Oene: "Ik heb hem in alle hoeken van het land opgehaald. Als dank krijgt hij de mini 850 cadeau "Wij waren een echt gemeentehuis gezin", zegt dochter Willie. We hielpen met de hapjes klaarmaken en de jassen aanpakken. Maar in de garderobe zetten we dan stiekem wel een schoteltje neer."

Truus Oudendijk