Nostalgisch Filmfestival doetAalsmeer van vroeger herleven

11-08-2019, 14:14 | Lezersnieuws | Aangeleverd website

AALSMEER - Ook dit jaar staat de dinsdag van Feestweek Aalsmeer in het teken van het Nostalgisch Filmfestival. Voor de achtste keer presenteert Dick Piet op 10 september, zowel ’s middags als ’s avonds, een programma met films uit het verleden van Aalsmeer.

De films dateren uit de jaren ’30 tot en met ’90, waaronder nooit eerder vertoonde beelden van de bevrijdingsfeesten in Aalsmeer, mei 1945. Een film met een hoog nostalgiegehalte, is die van de in 1989 opgeheven winkel van Jan Hoogendoorn in de Zijdstraat. Dat geldt ook voor de film van huishoudschool ‘De Poort’ en mavo ‘De Wiekslag’ in 1984.

Een film uit midden jaren tachtig toont de metamorfose, die Aalsmeer afgelopen dertig jaar heeft ondergaan. Bijzonder fraai is de film ‘Kleurrijk Aalsmeer in de jaren vijftig en zestig,’ een aaneenschakeling van de mooiste opnamen uit verschillende kleurenfilms uit die periode.

Verder staan veel korte films op het programma, zoals van het pontje bij Rijsenhout in 1992, de verbreding van de Provinciale weg in 1972, de opening van Showbizzcity in 1997 en een reportage uit 1981 over de reconstructie van de glastuinbouw in Aalsmeer, met opnamen op de kwekerij van Piet Tulp aan de Hornweg.

Kudelstaarters’ Wim Kan en Corry Vonk zorgen voor een vrolijke noot in een bijzondere film rond de uitreiking van een koninklijke onderscheding (dat 'rotding') aan Kan, door burgemeester Loggers in het oude raadhuis in de Dorpsstraat.

Uit de jaren dertig dateert een film, met daarin opnamen van onder meer het Badhuis, de zuigelingen- en kleuterzorg, moedercursus en verstrekking van ijs in het Witte Kruisgebouw op de hoek Ophelialaan-Hortensialaan.

De nostalgische filmvoorstelling start traditiegetrouw met het Oud Aalsmeer-lied van Klaas Tas en eindigt met ‘Het Dorp Aalsmeer’, met allerlei beelden van Aalsmeer van weleer.

Het Nostalgisch Filmfestival wordt gehouden op dinsdagmiddag en –avond 10 september in de feesttent op het Praamplein. Aanvang resp. om 14 en 20 uur. De kaartverkoop start donderdag- en vrijdagavond, 15 en 16 augustus, tussen zeven en acht uur in het Boekhuis in de Zijdstraat. De kaarten kosten 7,50 euro, inclusief koffie/thee en een verrassende lekkernij, vanwege het 25 jarig bestaan van Feestweek Aalsmeer. Vanaf zaterdag 17 augustus zijn kaarten, indien nog voorradig, verkrijgbaar tijdens de normale openingstijden van het Boekhuis.