• Geflankeerd door hun werk tijdens de opening; topkunstenaars Reinoud van Vught en Seet van Hout.

    Mandy van der Zwaard

Flower Art Museum geopend

AALSMEER De opening van het Flower Art Museum (FAM) is sinds 1 juli een feit. In Aalsmeer is nu, voor zover bekend, het enige museum wat geheel gewijd is aan kunst gebaseerd op bloemen, planten en natuur.

Mandy van der Zwaard

Museumcoördinator Constantijn Hoffscholte heette allen welkom en dankte de bloemendame bij de ingang; Mariëlle Buskermolen, die zich presenteerde in een jurk ontworpen door de Aalsmeerse arrangeur Marloes Joore. Later werd bekend gemaakt dat er een fietsproject komt tussen het museum, de Historische tuin en Westeinder Rondvaart. Maar eerst ging het woord naar de man die de bloemensector, kunst en Aalsmeer met elkaar verbindt; voormalig directeur van de Bloemenveiling Aalsmeer, oud-bestuurslid van het Jan van der Togt Museum én Aalsmeerder André Mulder. In zijn openingswoord roemde hij het werk van de twee topkunstenaars. 'Seet van Hout en Reinoud van Vught scheppen hun eigen werelden, waarin florale vormen de boventoon voeren.' De betreffende kunstwerken zijn de hele zomer te bewonderen in het FAM en er draait een film gemaakt door Ron van Wieringen over de beide kunstenaars.

INSPIRATIEBRON Eigenaar Nol de Groot:'Waar kan dit museum beter staan dan in Aalsmeer? De bakermat van de sierteelt. Wij willen de kunstenaars van nu en van de toekomst graag een podium bieden om hun werk op dit terrein te laten zien. Dat doen we in een museale omgeving, waarin de nadruk ligt op het optimaal laten beleven van de kunst.' Wat voormalig directeur Mulder onderstreepte met zijn kennis over kunst en de bloemensector; 'Kunstenaars werken vaak met de kleuren van de toekomst. Daarom denk ik dat het Flower Art Museum een grote inspiratiebron kan worden voor vele, andere, sectoren in Aalsmeer.' Mulder verwijst hiermee naar de beleving van het museum; wat omgezet kan worden in het 'voorspellen' van de kleuren, vormen en materialen van de toekomst. Hij hoopt dat kwekers hiermee, met een vooruitziende blik, kunnen inspelen op nieuwe trends.

ELEGANT De diverse interpretaties van de bloem, plant en de natuur verwerkt in veel verschillende kunstvormen, benadrukte het gevoel van een luchtige zomerdag. Vrijwilliger Theo Valk vertelt enthousiast over de vergulde vogelnestjes en hoe de kleden van Reinoud van Vught tot stand gekomen zijn. In de groots en ruim opgezette ruimtes komen de werken van het vermaarde kunstenaarsduo goed tot hun recht. En in de tussenruimte; de tentoonstelling 'Inspiring gardens'. Daar laten Jacqueline van Kester, Mary Kuiper, Theo Leijdekkers, Flos Pos en Corry Zwart zien hoe de tuin hun inspireert. Uiteraard ontbraken de Aalsmeerse kunstenaars niet: Afke en Karin Borgman, Monic Persoon, Joost Veerkamp en Frits Vogel laten hun binding met de natuur zien. Het Tropisme laat kunst met een andere perceptie zien en in de winkel ligt een toepasselijke serie artikelen uit het Boekhuis. Liever bijzondere juwelen kopen? Dat kan ook. Buiten kon genoten worden van de zitjes met prachtig uitzicht op de plassen en de kunstwerken in de nieuw aangelegde tuin. De eerste activiteit is al bekend; vrijdag 13 juli, De lezing: 'Stoomcursus kunst kopen' met Oscar van Gelderen en Manuela Klerckx. Vriend of vrijwilliger worden? Meer informatie en de agenda staan op www.flowerartmuseum.nl