• Koos Paehlig

Gasloos wonen met GroenLinks

AALSMEER Het was duidelijk woensdag 17 januari. De tweede Meet-up van GroenLinks met het thema 'duurzaamheid' voorzag in een behoefte.

Mandy van der Zwaard

Hugo van Luling van Meer Vastgoed was de eerste spreker.

Hij vertelde uit te kijken naar het bouwen van de eerste gasloze wijk. Naar zijn visie is er een plan ontwikkeld om in Polderzoom fase 2 een deel van de nieuwbouw al naar deze maatstaven te bouwen. Het plan staat nog in de kinderschoenen en onderhandelingen zijn nog gaande.

DE REDEN Nederland is een aardgasland. Er is ruim 130.000 kilometer aan gasleiding, met meer dan zeven miljoen gebruikers. Gas gaat opraken, dat is een zekerheid. De leidingen hebben een levensduur van 40 jaar en zijn aan vervanging toe. Een 'hele foute' investering volgens Van Luling. Ook is het zo dat, met deze uitstoot, we niet de doelstelling van het klimaatakkoord in Parijs halen. Een van de doelstellingen is om in 2050 geheel aardgasloos te zijn, daar we dan ook niet afhankelijk zijn van buitenlandse aanvoer. Van Luling: 'Het simpelst is om in nieuwbouw geen gasaansluitingen meer te maken en geen nieuwe gasleidingen meer aan te leggen.'

OBSTAKELS Een groot obstakel is de huidige gaswet, vooral de aansluitplicht, die zou moeten vervallen. Het regeerakkoord van Rutte 3 ondersteunt dit plan. Aansluitplicht zou dan veranderen in warmterecht. Het is echter nog volstrekt onduidelijk hoe dat plan eruit zou moeten gaan zien. Een andere belemmering is de investeringskosten. Bij een nieuwbouwhuis varieert dat van tien tot vijftienduizend euro, afhankelijk van een aantal zaken. Angst is ook een belemmering. Aardgas biedt (nu nog) zekerheid.

MOGELIJKHEDEN Met warmtepompen in diverse hoedanigheden wordt de benodigde warmte verkregen. Isolatie blijft echter een absoluut vereiste.

Al in een vroeg stadium van de nieuwbouw moet besloten worden of er een gasaansluiting komt. In Polderzoom fase 2 is dit dus op korte termijn. Daarom roept van Luling op om de handen ineen te slaan; gemeente, ontwikkelaars, installateurs, aannemers, fabrikanten, netbeheerders, financiers en bewoners.

KLIMAATNEUTRAAL Leo Bakker en Jolande Amorison hebben een klimaatneutraal huis. Door hun gas af te sluiten zijn ze CO2 vriendelijk. Zij bewijzen dat het dus ook mogelijk is voor een bestaande woning. Gewoon een rijtje, een jaren tachtig huis. Ooit begonnen met zonnepanelen, dat is wel een must, net als goede isolatie. Het warmte probleem en het warme water hebben zij opgelost door een lucht-waterwarmtepomp. Via vele omwegen kwamen zij in contact gekomen met 'Thuis-Baas' van Urgenda. Een bedrijf wat zich gespecialiseerd heeft in maatwerk voor deze problematiek. Er volgde een periode van veel rekenwerk. Voor Bakker is het in combinatie met zijn winddelen en zonne-energie prima te doen. Ook GroenLinks voorzitter Kees Buskermolen heeft deze aanpassingen en hoopt volgend jaar aardgasloos te wonen. Gepleit wordt voor nog betere financieringsmogelijkheden, vooral voor bestaande huizen.