• Bloemen en felicitaties van de burgemeester.

    Truus Oudendijk

Gerrit Schijf honderd jaar

KUDELSTAART Elke dag een haring en flink eigenwijs blijven. Daar word je heel oud mee. Gerrit Schijf is er het levende bewijs van; woensdag 28 maart werd hij 100 jaar.

Truus Oudendijk

Dat werd natuurlijk gevierd met taart en bloemen en een bezoek van de burgemeester. 'Dagelijkse een harinkie' wil niet meer lukken, maar dat was wel zijn antwoord op de vraag hoe hij zo gezond wist te blijven. Tegenwoordig krijgt hij maaltijden van tafeltje-dek-je: 'Goed eten, maar je moet me niet vragen of ik het lekker vind.'

Gerrit Schijf woont nog steeds zelfstandig in een comfortabel appartement in Kudelstaart. Zijn dochter komt regelmatig langs en buren houden een oogje in het zeil. Hulp van de thuiszorg wil hij alleen maar voor medicijnverstrekking, voor de rest zoekt hij het zelf wel uit.

CHAUFFEUR Hij is jarenlang buschauffeur geweest bij Maarse en Kroon, een baan die hij met veel plezier heeft vervuld. Later werd hij conciërge bij de Rabobank en zorgde hij ook voor het personenvervoer. Hij is voor die functie gevraagd; ze wilden hem graag hebben omdat hij handig en sterk was. Volgens zijn zeggen heeft hij altijd spijt gehad van zijn beslissing. 'Als man van de weg moet je niet in een gebouw kruipen' zegt hij. 'Papa je had er een prima baan en je hebt er een uitstekend pensioen aan overgehouden', brengt zijn dochter hem in herinnering. 'Ik ben er in geluisd' houdt hij hardnekkig vol. Heerlijke man.

AUTO Tot zijn achtennegentigste heeft hij auto gereden, maar toen heeft zijn dochter de autosleutels afgepakt omdat het echt te gevaarlijk werd. Eigenlijk is hij daar nog steeds verontwaardigd over. Maar er is een alternatief. De meest geavanceerde scootmobiel, met prima veringen heeft hij aangeschaft en daarmee gaat hij regelmatig op bezoek in De Spil en scheurt hij een rondje rond de Poel. Dan haalt hij triomfantelijk zijn buurman in. 'Hij rijdt veel te hard', zegt zijn dochter bezorgd. 'Wat een onzin', antwoord haar vader. 'Wat is nou 20 km per uur?'

Hij zei het zelf al: hij is en blijft een man van de weg