Grafiek uit de kop van Noord-Holland in het Oude Raadhuis

Jan Daalman

AALSMEER De Grafiefgroep Bergen, een van de oudste en meest gerenomeerde grafiekgroepen in ons land is met negen kunstenaars neergestreken in het Oude Raadhuis.

Het heeft een heel diverse expositie opgeleverd waarin negen leden van de Grafiekgroep hun kunnen tonen. Het grafisch vakmanschap en het plezier spatten er van af. Een expositie die zeer de moeite waard is om gezien te hebben. KCA houdt het Oude Raadhuis draaiende met de inzet van een grote groep vrijwilligers. Reden genoeg om een aantal suppoosten nu aan het woord te laten en te vragen over wat hun favoriete kunstwerk is bij deze expositie. Deze keer de favoriet van Sikko van Daal.

Gepensioneerd tandarts Van Daal hoeft er helemaal niet lang over na te denken. Zonder aarzelen loopt het naar de Tuinzaal waar het werk 'Naar de nieuwe tijd' van de hand van graficus Gea Karhof hangt. Het is met 2250 euro toevallig het duurste stuk uit de tentoonstelling. "Kijk je ziet hier allemaal bekende torens van over de hele wereld. Wat ze er vervolgens mee doet is ontzettend lollig. Hoe beter je kijkt hoe meer je er op ziet. Je raakt er niet op uitgekeken. Het is ongelooflijk hoeveel werk hier in zit. Al die etsen zijn met de hand ingekleurd en getekend. Zo'n figuurtje als Donald Duck daar tussen die gebouwen en die superhelden geeft het werk iets tijdloos." Van Daal is nu een jaar of vijf aan het Oude Raadhuis verbonden. Hij zegt altijd al iets met kunst gehad te hebben. "Voor mij heeft het veel met liefde te maken. Zo'n oud gebouwtje, zo'n monumentje midden in het dorp dat trekt mij aan. Dat heeft wat. Dus vijf jaar geleden dacht ik laat ik mij maar opgeven. Nu ben ik niet alleen suppoost, maar help ik elke expositie ook met inrichten. Je zou kunnen zeggen dat dit grafiek academisch is opgehangen, "grapt Van Daal.

Niet de eerste de beste

Gea Karhof is niet de eerste de beste. Deze aan de Rietveld opgeleide graficus maakt met behulp van de oude etstechniek prenten waarin vele culturen en tijden elkaar ontmoeten. Ze reist veel en verzamelt verhalen en voorwerpen. Fantasie, mythologie en werkelijkheid vermengen zich in haar met de hand ingekleurde werk. Oude culturen gaan er hand in hand met twintigste-eeuwse iconen. Zo zwemt bijvoorbeeld Donald Duck tussen de oriëntaalse figuren. De indrukken die Gea tijdens haar vele reizen heeft opgedaan vormen een grote inspiratiebron voor haar werk. Kenmerken van die verschillende culturen verwerkt zij in haar handgekleurde etsen. Heden en verleden komen samen in de wereld van Gea Karhof. Alle prenten worden in een beperkte oplage gedrukt en met de hand ingekleurd. De eerste impressie van haar prenten is een sterke compositie zoals in de ets 'Naar de nieuwe tijd' waarin het oog direct valt op die voor de wereld iconische gebouwen die de aandacht trekken. Als de toeschouwer dan wat langer kijkt komt terecht in een wereld van details en onmogelijkheden. Haar werk is onder meer aangekocht door de overheid, diverse ministeries, gemeenten en musea en bevindt zich in particuliere collecties in binnen- en buitenland.

PRINS DER DICHTERS De Grafiekgroep Bergen bestaat ruim 40 jaar. De meeste van hen wonen in de kop van Noord-Holland en zijn lid van kunstenaarscentrum Bergen. De groep bestaat sinds 1976 en om dit te vieren hebben negen leden elk een gedicht van hun plaatsgenoot Adriaan Roland Holst, de 'Prins der Dichters', gekozen en zich daardoor laten inspireren. Zo is er ondanks de diversiteit in stijlen toch een verbondenheid ontstaan. Er wordt vastgehouden aan een maximaal aantal van 10 leden. Groot vakmanschap kenmerkt de groep. Het jubileumwerk van de kunstenaars van de Grafiekgroep is voor het eerst getoond in het Museum Kranenburgh, de plaats waar de groep haar domicilie heeft. Er werd een prachtige catalogus bij gemaakt met als titel 'de Graficus en de Dichter'. De expositie is vanaf donderdag 7 december tot en met 21 januari 2018 te zien. De openingstijden zijn donderdag t/m zondag van 14.00 uur t/m 17.00 uur.