• KCA
  • KCA

Grafiekgroep Bergen toont kunstzinnigheid en vakmanschap

Jan Daalman

AALSMEER De tentoonstellingscommissie van het KCA, deze keer zeven mannen en vrouwen sterk, heeft maandag 4 december de laatste expositie van 2017 ingericht in het Oude Raadhuis.

Het gaat deze keer om het werk van de Grafiekgroep uit Bergen. Het heeft een heel diverse expositie opgeleverd waarin negen leden van de Grafiekgroep hun kunnen tonen. Het grafisch vakmanschap en het plezier spatten er van af. De expositie wordt zaterdag 9 december geopend om 16.00 uur.

De Grafiekgroep Bergen bestaat ruim 40 jaar. De meeste van hen wonen in de kop van Noord-Holland en zijn lid van kunstenaarscentrum Bergen. De groep bestaat sinds 1976 en om dit te vieren hebben negen leden elk een gedicht van hun plaatsgenoot Adriaan Roland Holst, de 'Prins der Dichters', gekozen en zich daardoor laten inspireren. Zo is er ondanks de diversiteit in stijlen toch een verbondenheid ontstaan.

ROKKENJAGER Het werk van P.C. Hooftwinnaar Adriaan Ronald Holst wordt gekenmerkt door een eigen, plechtige stijl en rijke symboliek waarin een voortdurende heimwee naar een plek waar de tijd stil staat in doorklinkt. Bekende gedichten van zijn hand zijn; De Ploeger, Zwerversliefde en De Verlatene om er een paar te noemen. Tegelijkertijd staat Holst te boek als een enorme rokkenjager. Nog op hoge leeftijd, zo wordt verteld, slaat hij in etablissementen in zijn woonplaats Bergen dames op hun achterste, daarbij opmerkend: 'Ik sla graag een goed figuur'. Berucht zijn ook zijn 'middagtukjes' waarvoor hij vele meisjes zou hebben verleid. Holst die in 1918 naar Bergen toog overleed er in augustus 1976. Hij stierf aan de complicaties van een val uit bed, na een avond in zijn favoriete restaurant, het Huis met de Pilaren in Bergen. Zijn woonhuis wordt nu nog steeds gebruikt door verschillende schrijvers.

VAKMANSCHAP Het kunstcollectief heeft spraakmakende tentoonstellingen achter de rug zoals het poëzieproject met Maria Barnas 'Dichter bij Grafiek' en de millenniumexpositie '2000 cm Kustlijn'. Er waren exposites in New York, Denemarken, Duitsland. Volgens de exposanten is het een voorrecht om bij de groep te horen. Er wordt vastgehouden aan een maximaal aantal van 10 leden. Groot vakmanschap kenmerkt de groep. Het jubileumwerk van de kunstenaars van de Grafiekgroep is voor het eerst getoond in het Museum Kranenburgh, de plaats waar de groep haar domicilie heeft. Er werd een prachtige catalogus bij gemaakt met als titel 'de Graficus en de Dichter'.

BACH IN DE VROEGTE De Grafiekgroep zegt verheugd te zijn om dat succesvolle grafiek-poëzieproject nu in het Oude Raadhuis voort te kunnen zetten. Dit aangevuld met ander recent werk van de kunstenaars. De Grafiekgroep Bergen bestaat uit de volgende leden: Gea Karhof, Hans Kleinsman, Madeleine Leddy. Piet Lont, Nan Mulder, Jadranka Njegovan, Ingeborg Oderwald, José van Tubbergen en Eric van der Wal. Elk van hen heeft daarin een eigen stijl, een eigen handschrift en een eigen gedicht gekozen. Zo heeft Ingeborg Oderwald bijvoorbeeld het gedicht 'Bach in de vroegte' gekozen. Dat gaat zo; Als hij gaat klinken in het morgenlicht staat de klok stil, de tijd verzaakt zijn plicht. Ik poets mijn schoenen of ik kijk naar buiten, en leef weer eerder dan het eerst gedicht.

Aanstaande zaterdag zal elke van de kunstenaars laten horen welk gedicht van Adriaan Ronald Holst hen inspireerde en welke werk dat heeft opgeleverd. De expositie is vanaf donderdag 7 december tot en met 21 januari te zien. De openingstijden zijn donderdag tot en met zondag van 14.00 tot 17.00 uur.