• Deelnemers aan het GAD in Het Wapen van Aalsmeer.

    Constantijn Hoffscholte

Groot Aalsmeers Dictee bepaald geen gemakkelijke opgave

AALSMEER We zijn huilend van het Przewalskipaard gevallen', merkte een van de deelneemsters van het Groot Aalsmeers Dictee lachend op. Dat paard is inmiddels een oude koe die nog maar zelden van stal zal worden gehaald, als het om een dictee gaat, maar haar opmerking was een mooie metafoor voor de sfeer in de zaal. Wat in hemelsnaam te beginnen met woorden als aikido, tatami of samoerai? Rettich, wasabi en kungfu wilde nog wel lukken en sake klonk ook redelijk bekend, maar moest daar nou een streepje op? Of juist niet? Vierenveertig deelnemers zaten vrijdagavond peentjes te zweten in de zaal van Het Wapen van Aalsmeer.

Truus Oudendijk

Het was allemaal niet eenvoudig, dat moest desgevraagd ook de jury beamen. Zelfs twee keer moeilijker dan het landelijk dictee, dat helaas van de buis is verdwenen.

HET NEGENDE AALSMEER DICTEE was geschreven door Annemarie Braakman en notaris Geert Labordus had de taak op zich genomen om het luid en duidelijk voor te lezen. De tekst was gebaseerd op de door haar zoon beoefende judosport en daarom doorspekt met Japanse termen. De titel 'De bruine slip' was gelijk al voor tweeërlei uitleg vatbaar waardoor de eerste fout al bij velen meteen 'in the pocket' zat. Want schrijf je nou faeces of feces? Het laatste bleek tot veler verbazing correct te zijn.

DE DEELNEMERS waren verdeeld in drie categorieën: de specialisten, de liefhebbers en de teams. De specialisten trekken het het hele land door om her en der met dictees mee te doen. Ook in Aalsmeer. 'Het reizende circus' grapte een deelnemer. Ze kwamen natuurlijk als beste uit de bus, met de Belg Herman Killens als absolute winnaar met slechts 3 fout. Jolijn Phillippa ging met de eer strijken bij de liefhebbers; 17 fout. De 3G's waren het beste team, maar pas na een shoot-out, want de dames Gruter, Dekker en Garnier eindigden gelijk met het team van vader en dochters Philippa, beiden met 62 fout. Team Tweede Keus, bestaande uit Miekje en Joost Hoffscholte en Hermen de Graaf behaalde een eervolle derde plaats.

LANGDRADIG Na het heerlijke Mexicaanse buffet, en nog voor het bekend maken van de winnaars, besprak Annemarie Braakman het dictee met de deelnemers in de zaal. Rein Leentfaar, tweede bij de specialisten, ging uitgebreid met haar in discussie over de, in zijn optiek, al dan niet correcte spelling.

Het dreigde bijna een langdradige avond te worden want al die welles-nietes opmerkingen werkten nogal vertragend. Zelfs een beetje sneu was zijn reactie toen de jury het resultaat bekend maakte en ook zijn aantal fouten opnoemde. 'Dat zijn geen fouten', zei hij beslist. Constantijn Hoffscholte brak de discussie af en zei monter: 'De jury heeft beslist en de jury heeft altijd gelijk.' En zo is het. Het bleef die avond nog lang onrustig in de zaal. Maar dat was vanwege de gezelligheid.