Groot succes Bazar Doopsgezinde Gemeente

Mandy van der Zwaard

AALSMEER De overweldigende typische Bazar geluiden stromen je tegemoet als je de Doopsgezinde kerk in komt. Het geratel van het rad, de sjoelstenen, de vele stemmen.

Overal kun je meedoen aan loterijen. Gokje voor een zuivelmand? Of liever dobbelen voor een prijs naar keuze? Voor ieder wat wils. Dankzij de ruimhartige donaties zijn er weer vele mooie prijzen.

Toch zijn dit jaar de artikelen gemaakt van de oude beuk, het meest populair. Al om 11 uur moet er aangevuld worden. Deze hoek heeft zeker een grote bijdrage geleverd aan het mooie bruto eindbedrag van € 26.277,36.

WACHTRIJ Zeker 175 mensen staan te wachten tot de deuren opengaan en het spektakel weer kan beginnen. De vroege opkopers die er al om negen uur waren, kunnen eindelijk gaan kijken. Groot respect voor de mannen en vrouwen die buiten staan met hun kraam. 'Warm is anders,' zegt de kraamhouder, schuilend voor de regen. De stortbui is zo erg dat Sint in een busje naar het gemeentehuis gebracht wordt, waardoor zijn traditionele bezoekje aan de kerk in het water valt.

De prachtige zelfgebakken taarten voor bij de koffie sieren net als elk jaar de bar, en de heerlijke geur van erwtensoep en groentesoep kietelt je neus. Als een goed geolied team werken ze in de keuken samen om de continue stroom van tosti's, pannenkoeken en broodjes knakworst hun weg te laten vinden. Dit alles onder het genot van de show die het rad van fortuin geeft. De slagroomtaarten blijven favoriet, en het is opmerkelijk hoe vaak er meerdere taarten op één tafel terecht komen. Die daarna overigens weer met liefde uitgedeeld worden, zo gaat dat in de Gemeente.

GOEDE DOELEN Jaap van Leeuwen, van de Bazarcommissie, vertelt: 'Er komen zoveel leuke mensen, ook van buitenaf. De reputatie van de Bazar is wijd en zijd bekend geraakt, sinds het in 1971 een familiegebeuren werd. Maar altijd hebben de goede doelen centraal gestaan. Op de site van de Gemeente www.dgaalsmeer.nl kunt U elk jaar vinden waar de opbrengst naar toe gaat.

Het zijn altijd kleinschalige doelen, waarvan we zeker weten dat het geld gebruikt wordt waar het voor bedoeld is.'

DE REST Aan al het mooie komt een eind, ook aan deze dag. De lege dozen komen naar beneden en alles wordt netjes ingepakt. Van Leeuwen zeg:,'Niet iedereen weet dat alleen het echt kapotte spul weggegooid wordt. Al het overige geven we weg. Veel gaat naar de tweedehandswinkels. Het oud papier is voor de Harmonie, en de bloemen en planten gaan naar diverse zorgcentra.

Onze overgebleven kleding gaat met twee projecten mee. Een deel naar Roemenië en een deel naar Zending over Grenzen. Zo verspillen we niets.'

'Maar', vervolgt Jaap, 'voor ons komen dan nog leuke momenten. De opbrengst wordt geteld, dat blijft toch altijd een bijzonder gevoel. En als de meeste spullen zijn opgeruimd, gaan we eerst

met ongeveer 50 vrijwilligers eten. Een broodje kroket en een kop soep. Met, als we geluk hebben, een heerlijk stuk taart als toetje. Ook worden de prijswinnaars gebeld. Die komen hun prijs dan halen en kijken vol verbazing in de kerk. 'Was hier nou de Bazar?' klinkt er dan verwonderd. En dan zijn we weer kerkklaar.'