• Mandy van der Zwaard

Het dilemma van Garby: Twee jaar niet opruimen

AALSMEER "Niet weggooien, maar Ingooien!" is het motto van Yvette Koehler, beter bekend als Garby Aalsmeer. Zij is de grote drijvende kracht achter veel milieu/ en zwerfafvalactiviteiten zoals aankomende zaterdag de opschoonactie in Kudelstaart.

Indertijd hielp verandering van instelling haar over de eerste drempel van frustratie heen en nu pakt ze vrijwillig veel taken op, ondanks fysieke tegenslagen. Toch heeft ze nu twee grote dilemma's.

ERGEREN "Sinds 2015 heb ik een hondje en valt de hoeveelheid vervuiling erg op. Ik dacht bij mezelf: 'Ik kan me eraan ergeren maar ik kan het ook opruimen. Ben er nou toch'. Zodra ik in maart van dat jaar hoorde dat er een Landelijke Opschoondag kwam, melde ik mij aan en heb samen met Frans Huijbrechts, toenmalig welzijnswerker, een plan van aanpak bedacht en ik ontwierp samen met Eveline Sixma een eigen logo.`

De eerste opschoonactie van Garby Aalsmeer was een feit en vond plaats in het Heegstrapark, achter de Cyclamenstraat. `Toch moest ik mijn mindset veranderen. Eerst frustreerde de rommel me enorm, maar toen dacht ik: Nee, ik ben niet aan het opruimen van anderen, maar voor anderen. Dat hielp, nu is het ontspannend, als ik bezig ben maakt het mijn hoofd lekker leeg", zegt Koehler.

INSECTENHOTEL De naam Garby Aalsmeer – samenstelling van het Engelse garbage en de Y van Yvette- is bij veel mensen geen onbekende. Afgelopen zomer bouwde zij een nieuw insectenhotel nadat vandalen de oude in brand hadden gestoken. Maar ook is ze betrokken bij AalsMeerGroen, verzorgt ze maatschappelijke stages voor het Wellantcollege en jureert bij het Milieubende-project. Verder zet ze zich in voor Natuurmonumenten en nog vele andere milieu gerelateerde initiatieven.

"En omdat ik ook wel eens genoeg heb van al het vuil, werk ik als vrijwilliger in het Flower Art Museum. Voor een ander perspectief zeg maar. Mijn eigen kunstwerk, van zwerfafval uiteraard, hangt daar overigens niet. Ik zoek nog een mooi plekje waar het goed tot zijn recht komt. Weet u een goede locatie? Ik hoor het graag."

TWEE DILEMMA'S "Waar ik me druk om kan maken is het statiegeld uitstel-beleid. Multinationals krijgen twee jaar de tijd om te bewijzen dat statiegeld op kleine petflesjes niet nodig is. Over blikjes wordt helemaal gezwegen! Ik ben ervan overtuigd dat, doordat wij braaf met zijn allen zwerfafval op blijven ruimen, er een vertekend beeld blijft over de problematiek. Maar als we twee jaar niet opruimen, is de vervuiling misschien te ver gevorderd om er dan op korte termijn iets aan te doen. Het is noodzakelijk dat er een gedragsverandering komt."

Volgens Koehler is het simpel. "Gooi niets meer op straat, zet je kliko niet 's avonds al buiten als het stormt en leg geen zakken met plastic naast de plasticcontainer. Uiteraard geldt dat ook voor glas. Mijn motto is: Als je het opgeruimd houdt hoef je nooit op te ruimen. Ouders moeten hun kinderen leren hoe belangrijk dit is."

Het tweede dilemma gaat over het voortbestaan van Garby. Volgend jaar bestaat zij vijf jaar. Om daadkrachtige acties te kunnen blijven organiseren is het verstandig om een stichting te vormen. Garby doet daarom een oproep: "Bent u bevlogen? En heeft u een soortgelijke visie? Dan zie ik uw mailtje graag via garby.aalsmeer@gmail.com."

OPSCHOONDAG Zaterdag 23 maart is er een opschoondag in Kudelstaart. Om 10 uur verzamelen bij Café op de Hoek, graag wel aanmelden. Garby zegt: "Bent u niet in de gelegenheid om te komen, of doet u liever iets in uw eigen straat? Via de mail kunt u een gratis knijper aanvragen."

Mandy van der Zwaard