• Een van de stands met woonaccessoires in hippiestijl.

    Mandy van der Zwaard

Hippiemarkt Surfeiland: thema weinig aanwezig, wel volop sfeer

AALSMEER Na het succes van vorig jaar, was vrijdag 27 juli wederom een drukbezochte Hippiemarkt.

Het stralend mooie en erg warme weer gaf de markt een Ibiza sfeertje, volgens een van de aanwezigen; anderen vonden het gewoon een braderie op surfeiland. Eén ding waren ze het wel over eens. Het is een gezellige avond om elkaar eens op deze locatie te zien. 'Zo vaak gebeurt het niet; zo'n festival en zulks mooi weer tegelijk. Heerlijk toch, zo'n vakantiegevoel?' Aldus een enthousiaste dorpelinge. En gezien de grote hoeveelheid auto's die tot diep in de wijk geparkeerd werden, vonden veel mensen dat.

Mandy van der Zwaard

HIPPIE-ELEMENT De naam 'Hippiemarkt' roept een bepaalde verwachting op. Het 'Hippie' element was met een ruime fantasie terug te vinden, dankzij de kleding die er te koop was. Maar het gedachtegoed van deze cultuur; simpel, natuurlijk en zelfvoorzienend, was niet aanwezig. Sommige kramen kwamen iets dichterbij het thema; zij verkochten veel houten artikelen, waaronder het 'Love&Peace' teken wat in die tijd zoveel voor kwam. Ook de tassen met slierten, de geweven kleden en ergens toch ook de plastic bloemen, riepen de hippiesfeer een beetje op. De macramé plantenhangers brachten wel direct weer de jaren 70 boven.

FOODTRUCKS Dj Jartanox draaide muziek, voor ieder wat wils. De echte hippiemuziek die je misschien zou verwachten op zo'n evenement ontbrak. Volgens de aanwezigen deed het geen afbreuk aan de sfeer. 'De sfeer is geweldig,' vertelden ze. Meerdere verkooppunten met onder anderen een Sangriabar en een ijsverkoper, zorgden voor de dorstige mens. Foodtrucks met bijvoorbeeld keus uit saté, friet of poffertjes waren er, voor wie trek had.

KOPEN Wie nieuwe slippers nodig had, kon terecht bij de Slipperbus en wie het koud had, kocht een (nep) schapen, - of bondkleed. Met zo'n ruim 40 stands was er keus genoeg, hoewel de nadruk lag op dameskleding. Heel veel dameskleding. Daarnaast waren er sieraden, schoenen, tassen en een heuse parfumstand. Bij deze riante stand kon een parfum samengesteld worden naar eigen voorkeur, van fles tot kleur. Uiteraard ontbraken ook de maritieme accessoires niet; zo waren er houten ankers, wegwijzers en windgongen. 'Altijd leuk in de zomer,' showt een trotse eigenaresse haar mintgroene anker voor in de tuin. Met de hoge temperaturen, de watertoren op de achtergrond en met later op de avond de lange bloedmaan aan de hemel, was het al met al een gedenkwaardige avond.

COMPLIMENTEN Bij de ingang van de parkeerplaats stonden verkeersleiders. Deze heren hebben ondanks de enorme hitte iedereen te woord gestaan en geholpen. De grote Jacquar die niet meer voor of achteruit kon wegens de massale toestroom van bezoekers, als ook de dame op leeftijd die over moest steken, maar er niet door kwam. De heren verdienen dan ook een groot compliment.