• CRASH

CRASH opent expo '8th Air Force'

AALSMEERDERBRUG Het CRAH Museum, Aalsmeerderdijk 460, opent zaterdag 25 januari om 12.00 uur de expositie '8th Air Force' (Achtste Luchtmacht).

De 8 th Air Force van de USAAF (United States Army Air Force) heeft een belangrijke rol gespeeld in het verloop van de Tweede Wereldoorlog. Deze luchtmacht, bijgenaamd "Mighty Eighth" heeft vanuit Zuidoost Engeland vanaf een groot aantal bases vele missies uitgevoerd. Een van die missies was het grootste bombardement op doelen in Duitsland uitgevoerd met meer dan 2.000 vliegtuigen.
In een van de hallen in het CRASH luchtoorlog- en verzetsmuseum '40-'45 wordt een overzicht gegeven van de 8 th Air Force. Daarbij worden alle aspecten belicht: o.a. het ontstaan van deze Luchtmacht, de organisatie ervan, de missies, het leven op en rond de bases, de fabricage van de bommenwerpers en de vliegtuigen zelf. Zo staat er centraal een pedestal, een pilotenstoel en een voetenstuur. Ook wordt de krukas van een van de motoren van een B-17 getoond. Deze objecten zijn alle afkomstig uit de Boeing B-17G 'Lonesome Polecat'; die in het meer van Zug, Zwitserland, een noodlanding heeft gemaakt. Twee motoren van dit vliegtuig staan in de 'Spitfire Hal'.

OPENING De expositie wordt geopend door Joost de Raaf. Hij heeft een uitgebreide studie gedaan naar bovengenoemde grootste missie van de 8 th Air Force.

MUSEUM Bezoekers van het museum zijn welkom om deze opening bij te wonen en aansluitend het museum te bezoeken Het museum is geopend op zaterdag van 11.00 tot 16.00 uur, op woensdagmiddag van 13.00 tot 16.00 uur, en elke tweede zondag van de maand van 11.00 tot 16.00 uur. De toegang bedraagt 5,00 euro voor volwassenen en 2,00 euro voor kinderen van 6 tot 12 jaar. Donateurs van de stichting CRASH en veteranen hebben gratis toegang