• Truus Oudendijk

Hoffscholte krijgt straatnaam

AALSMEER Het was een feestelijk bijeenkomst maandagmiddag in de raadzaal. Burgemeester en wethouders en een aantal raadsleden waren aanwezig. Ook de pers was uitgenodigd onder voorwaarde van geheimhouding. Dat was geen probleem want tot het laatste moment was het onduidelijk over wie en wat het ging.

Truus Oudendijk

De aanwezigheid van Constantijn met zijn vrouw en zus Astrid, deed vermoeden dat de familie Hoffscholte ter sprake zou komen. Dat bleek een juiste veronderstelling. Oud-burgemeester Joost Hoffscholte stapte de raadzaal binnen, samen met zijn vrouw, kleinzoon op de arm. Het was oppasdag vandaag. Er wachtte hem een bijzonder welkom. Er waren taart en bloemen, maar ook een cadeau.

VERJAARDAG Ter gelegenheid van zijn 75ste verjaardag heeft het college van B&W besloten als eerbetoon een straat naar hem te noemen.

'Het is wat ongebruikelijk', zei burgemeester Jeroen Nobel 'en zelf zou je ongetwijfeld geadviseerd hebben: 'niet doen', maar wij vonden het een toepasselijk cadeau voor iemand die zoveel heeft betekend voor allerlei instellingen en organisaties. En dat nog steeds doet'. En met die woorden overhandigde hij de oud-burgemeester een bord met de naam: 'Burgemeester Hoffscholteweg'.

COMPLOT En dat was een complete verrassing voor de oud-burgemeester. Zijn vrouw Miekje zat in het complot, zij heeft hem met een smoes naar het gemeentehuis gelokt. Iets over een vergunning die verlengd moest worden. 'Praat jij nou even met die ambtenaar' had ze tegen hem gezegd.

AANGEDAAN Joost Hoffscholte was zichtbaar aangedaan door dit bijzondere eerbetoon. 'Meestal wordt er pas een straat naar je genoemd als je het leven verlaten hebt', zei hij. 'Ik vond het een voorrecht om deze gemeenschap al die jaren te mogen dienen'.

OLIEMANNETJE Joost Hoffscholte was 22 jaar burgemeester van de gemeente Aalsmeer. Een functie die hij met veel enthousiasme en inzet heeft vervuld. Hij was een gerespecteerd en kundig bestuurder, niet alleen in Aalsmeer maar ook in regionaal verband. Zelf noemde hij zich vaak 'het oliemannetje' omdat hij een bijzonder talent had gemeenteraderen soepel en draaiende te houden. Hij was met recht een 'burgervader' die mensen een hart onder de riem wist te steken.

Met een eigen straatnaam komt hij als vierde in de rij van een paar illustere voorgangers. Aalsmeer kent al de Burgmeester Kasteleinweg, de Burgemeester Brouwer weg en de Mr. Jac Takkade. De Burgemeester Hoffscholteweg wordt de naam van de nieuwe verbindingsweg tussen de Burgemeester Kasteleinweg en de Aalsmeerderweg. In de volksmond de 'Noordvork' genoemd die oorspronkelijk de weinig originele naam 'Nieuwe Aalsmeerderlaan' zou krijgen. Veel Aalsmeerders zullen blij zij met deze nieuwe naam. 'En ik zal altijd aan deze gemeente blijven denken als ik over die weg rijd', besloot Hoffscholte.