• Dorpsgezichtje in pentekening.

  KCA
 • De watertoren zoals alleen Coq Scheltens die zag.

  KCA
 • Het Oude Raadhuis met scheef Wapen er naast.

  KCA
 • Het Oude Raadhuis met scheef Wapen er naast.

  KCA

Hommage aan Coq Scheltens

AALSMEER Coq Scheltens was niet iemand die graag stil zat. Deze ras Aalsmeerse begon al op zesjarige leeftijd met tekenen. De rest van haar leven heeft ze de pen en kleurpotlood nooit meer losgelaten. Dat dit heel wat werk heeft opgeleverd is nu te zien in het Oude Raadhuis.

In het retrospectief dat het KCA heeft samengesteld is goed te zien hoe divers haar talent en haar werk was. Zaterdag 23 juni wordt de expositie om 16.00 uur geopend door voormalig Boekhuisman Ernie Wesselius. Hij is geruime tijd haar huurbaas geweest van haar studio achter het Boekhuis waar Coq haar carrière begon.
Het KCA probeert ieder jaar ook een Aalsmeerse kunstenaar in het zonnetje te zetten. Dat kan een levende kunstenaar, maar ook een niet-levende zijn. Daarbij staat het KCA op het standpunt dat het altijd leuk is om te zorgen dat een overleden kunstenaar even aan de vergetelheid onttrokken wordt omdat het belangrijk is om herinneringen levend te houden. Deze keer Coq Scheltens-Jongkind.

DRIJVENDE KRACHT Coq Scheltens overleed veel te vroeg in mei, haar geboortemaand, in 2010. Tot dat moment is ze zo lang mogelijk doorgegaan. Ze was één van de drijvende krachten achter de oprichting van het KCA en dat was ze ook van de onlangs ter ziele gegane politiek partij Aalsmeerse Belangen. Coq was niet alleen een graficus, maar ook een inspirator die heel wat mensen heeft aangezet zich artistiek te uiten. Coq kon je overal tegen komen. De ene keer was dat als raadslid en een ander keer weer als galeriehoudster. Ze had hart voor het cultureel erfgoed van Aalsmeer en dat is goed te zien in de kunstwerken die ze maakte. Altijd met een tikje melancholie, maar ook met een glimlach.

KASSEN EN SCHOORSTENEN Zo maakte ze pentekeningen van kassen, schoorstenen, dorpsgezichten en van markante gebouwen binnen de gemeentegrenzen. En dat niet alleen. Ze schreef jarenlang de column 'Van de hak op de tak' waarin ze met haar typische stijl en handschrift in ging op Aalsmeerse zaken. En dat handschrift is legendarisch want het was bijna typografisch. Ze schreef er ook theaterstukken mee voor het Kakeltheater dat destijds heel modern poppen- en theaterspel met elkaar combineerde. Heel wat kinderen hebben zo de avonturen van bijvoorbeeld De Groene Grip gezien in de bibliotheek, het dorpshuis of op school.
Verder had Coq ook nog haar eigen boekenlijn waarmee ze Aalsmeerse schrijvers en dichters een podium gaf. En dan zijn er nog de vrolijke tekeningen en kleurboeken die ze maakte over clowns, indianen en haar favoriet de oranjerode kater. En niet te vergeten al het werk dat ze voor de scouting heeft gedaan en gemaakt.

ONMISKENBAAR VERBONDEN Ja, Coq Scheltens en Aalsmeer zijn en blijven onmiskenbaar verbonden. Tekenen hiervan zijn te zien op bijvoorbeeld het Weteringplantsoen waar het kunstwerk 'de kroon' staat dat door Coq als wethouder werd geplaatst. Daar moesten wel wat bomen voor wijken, voor de kunst. Of niet te missen aan het eind van de Zijstraat vlakbij het Oude Raadhuis, een replica van de oude dorpspomp in grijs hardsteen. Jammer dat de pomp niet echt werkt. Het was één van haar laatste acties. En dan is er nog het idee om straks in de nieuwe Oude Veiling één van de zalen naar haar te vernoemen.