• Danielle Jonker: 'Door de hitte is deze pompoenoogst niet al te best.'

    Eigen foto

'Ik ben een bezige bij'

AALSMEER Danielle Jonker is hét gezicht achter Soep Aalsmeer en menigeen heeft al een heerlijke soep van haar geproefd. Binnenkort begint ze een lunchroom. Peter Kraan met wie ik vorige week sprak is benieuwd hoe ze zich dat voorstelt

Truus Oudendijk

Daniëlle Jonker: 'Echt een lunchroom wordt het niet. Daar is het veel te klein voor. Het concept blijft 'To Go', soep meenemen voor onderweg. Maar mijn keuken wordt uitgebreid, vanwege praktische redenen omdat ik zoveel volume draai. Daardoor krijg ik ook wat meer ruimte en is er een plek voor een klein zitje. En dat is leuk, want er komen bij mij vaak wat oudere mensen, om even te buurten, een kopje soep te eten of een bakje koffie te drinken. En dan is het fijn als ze even kunnen zitten.'

Je serveert geen broodjes? 'Nee, ik heb soepen, sapjes, salades en vegetarische wraps. Soms komen er mensen voor een ontbijt en dan heb ik yoghurt met granola, maar daar blijft het wel bij.'

Veel volume zeg je, hoeveel soep maak je? 'Momenteel wel 500 liter per week, voornamelijk bedrijfscatering. Om de productie draaiende te houden, had ik grotere apparatuur nodig, maar de keuken was er te klein voor, vandaar deze verbouwing.'

Alles zelfgemaakt en vegetarisch, waar haal je je producten? 'In het seizoen zoveel mogelijk bij lokale telers zoals Oost Oogst. Maar soms is dat lastig, want als ik voor honderd liter soep alle groentes moet schoonmaken en snijden, is dat een dagtaak. Die tijd ontbreekt me. Dus bij grote producties laat ik de groente gewassen en gesneden aanleveren door een vers leverancier.'

Is het een bewuste keuze om alleen vegetarische soepen te maken? 'Ja, want ik vind dat iedereen wat minder vlees zou moeten eten, omdat het veel beter is voor het milieu. Zelf eet ik ook merendeels vegetarisch, ik denk dat er maar een keer per week vlees op het menu staat. Daarnaast is het ook praktisch wat betreft de productie. Als je met dierlijke producten gaat werken, moet je aan heel andere regels voldoen.'

Je soepen zijn heel gevarieerd, hoe maak je de keuze voor je recepten? 'Ik lees heel veel en daar haal ik altijd wel ideeën uit. En ik heb heel veel mooie vegetarische kookboeken die een bron van inspiratie zijn. Er staan niet alleen soeprecepten in maar het gaat ook over bijzondere groentes. Daar ga ik dan over nadenken. Patissonsoep is een leuk voorbeeld, gemaakt van een mooie witte, platte zomerpompoen. Veel klanten vragen daar weer naar. Het is mijn favoriete najaarsoep. Maar door de hitte is deze pompoenoogst niet al te best.'

Probeer je iedere soep ook thuis uit? 'Nee, gewoon in de bedrijfskeuken. Ik experimenteer veel met kruiden waarvan ik denk dat ze bij bepaalde groenten passen. Er gaat niets de keuken uit wat ik zelf niet lekker vind. Ik bepaal de smaken. Dat is altijd mijn succes geweest en dat laat ik niet varen. Maar ik moet wel bekennen dat ik bijna niet kook met groente die ik zelf niet zo lekker vind. Prei bijvoorbeeld. Ik houd echt niet van prei.'

Hoe ben je op het idee gekomen om Soep Aalsmeer te beginnen? 'Soep Aalsmeer is ontstaan vanuit mijn praktijk, als extra dienstverlening naar mijn cliënten. Ik was gewichtsconsulente en kreeg heel veel cliënten met een jong gezin in mijn praktijk. Die wilde graag dat hun gezin gezond ging eten, maar hadden het te druk om veel aandacht aan een maaltijd te besteden. Ik ben soep voor ze gaan maken die ze in bakjes in konden vriezen, met het idee dat ze hun kinderen na het sporten een lekker kopje soep konden voorzetten. Dat werd zo'n succes dat ik na een paar keer al dacht: en nu dan? Hoe ga ik hier mee verder? In december zaten mijn man en ik, zoals altijd, het jaar te evalueren en besefte ik dat ik een keuze moest maken. Allebei was niet vol te houden. Coens advies was: doe waar je hart naar uit gaat en waar je het meeste plezier in hebt. De volgende dag wist ik het al. Ik ga soep maken. Mensen coachen is mentaal best zwaar en met soep maken ben je lekker bezig. En daar houd ik van. Ik ben een bezige bij.'

Toekomstplannen? 'Ik hoop nog wel verder te groeien. Mijn ideaal is om straks een centrale keuken te hebben en op de Machineweg alleen het verkooppunt.'

Je bent genomineerd als startende ondernemer van het jaar. 'Ja stoer hè. Wij zijn met zijn vieren. Ik vind het heel spannend. Hoe ik mijn kansen inschat? Nou gewoon 25 procent.'

Wie nodig je uit voor het volgende gesprek? 'Thomas Visser. Hij is de coördinator bij de Oude Veling. Nu de Huiskamer van Aalsmeer een feit is, ben ik benieuwd hoe het hem bevalt.'