• Jeroen Nobel tussen de steigers van het gemeentehuis,, dat mede door zijn toedoen gerenoveerd wordt

    Truus Oudendijk

Jeroen Nobel neemt afscheid van Aalsmeer: 'Een mooie periode'

AALSMEER Een prima burgemeester, zakelijk, duidelijk, een uitstekende voorzitter van vergaderingen en het is hem ook gelukt om de neuzen van de Aalsmeerse gemeenteraad weer dezelfde kant op te krijgen. "In ieder geval niet meer tegenover elkaar," zegt hij daar zelf over.

Er zijn genoeg burgers die graag hadden gezien dat hij als burgemeester was gebleven, toch heeft hij daar niet voor gekozen. "Als die vraag gesteld wordt, reageer je in eerste instantie positief, maar er is een aantal dingen die meegespeeld hebben om mij niet beschikbaar te stellen. Als burgemeester moet je hier wonen, maar het voelt gek om vanuit Hoofddorp naar Aalsmeer te verhuizen. Een ander punt is dat mijn zoon wethouder in de Haarlemmermeer is geworden. Hem kom ik dan bestuurlijk en politiek tegen en dat zou veel te ingewikkeld worden. Dat leek me niet handig."

CARRIÈRE Jeroen Nobel is geboren in Amsterdam, getrouwd en vader van een volwassen zoon en dochter. Zijn carrière is hij begonnen in het bedrijfsleven, daarna was hij hoofd projecten bij een grote woningbouwvereniging in Amsterdam. In 1995 begon hij voor zichzelf als financieel adviseur voor het midden- en kleinbedrijf en is hij daarnaast vrijwilligerswerk gaan doen voor stichting Ons Tweede Thuis.

In datzelfde jaar werd hij fractieassistent bij de PvdA in Haarlemmermeer. In 2006 is hij toegetreden tot het college in die gemeente. Jeroen Nobel is burgemeester geworden omdat hij graag iets wilde doen in de publieke omgeving. "Als je zoveel jaar bestuurlijk werk hebt gedaan wil je iets anders toevoegen dan alleen maar geld verdienen."

MOOIE PERIODE Hoe kijkt hij terug op de afgelopen vier jaar in Aalsmeer? "Op zich een mooie periode, het heeft alleen wat langer geduurd dan de bedoeling was. Het feit dat mensen niet met, maar tegen elkaar werkten vergde meer tijd om die situatie op te lossen. Maar het ambt van burgemeester is heel leuk omdat je met alle geledingen van de bevolking en het bedrijfsleven te maken krijgt."

Hij hoopt dat de inwoners van Aalsmeer tevreden kunnen kijken naar de activiteiten van het bestuur. En dat de overlast van Schiphol niet verder toeneemt. "Natuurlijk is het zo dat Schiphol werkgelegenheid creëert en van economisch belang is, alhoewel we dat ook niet moeten overdrijven. Ik vind het onbegrijpelijk dat de minister de uitbreiding van Schiphol toejuicht. Naar mijn idee hebben we het teveel over welvaart en te weinig over welzijn." Wat hem verbaasde is dat er in Aalsmeer niets gedaan werd voor de veteranen. Hij is blij dat daar meer erkenning voor is gekomen. En hij hoopt oprecht dat het toerisme een meerwaarde krijgt voor Aalsmeer, want er valt hier genoeg te beleven.

GEEN ADVIES of tips voor de nieuwe burgemeester "Die moet vooral zichzelf blijven" Op 16 april draagt Jeroen Nobel de verantwoordelijkheid over aan Gido Oude Kotte en is het tijd om zich te bezinnen op zijn eigen toekomst. Een bestuurlijke functie, als burgemeester ergens in het land, ambieert hij nog steeds. Maar eerst even rust de komende weken en genieten van een welverdiende vakantie.