• John Jansen in jachthaven Dragt: 'De kansen om het wat levendiger te maken in Aalsmeer zijn nog niet volledig benut.'

    Truus Oudendijk

John Jansen blijft betrokken bij lokale economie Aalsmeer

AALSMEER John Jansen nam vorige maand afscheid als voorzitter van Ondernemend Aalsmeer. Goede reden voor een gesprek en een terugblik op de afgelopen 4,5 jaar. Ondernemend Aalsmeer is een voortzetting van de OVA. Vijf jaar geleden hebben toenmalige wethouder Verburg en de directeur van de Rabobank Jan Driessen het initiatief genomen om daar wat meer activiteit in te ontplooien en contact met hem gezocht.

Zijn voorwaarde was dat er een professioneel bestuur zou komen en meer mensen werden opgetrommeld. Daarnaast wilde en kreeg hij een convenant met het gemeentebestuur. Terugkijkend beschouwt Jansen het als een prettige periode, waarin een aantal dingen zijn bereikt, maar niet alles wat hij graag had gewild. Het ondernemend landschap collectief samenvoegen is slechts voor een deel gelukt.

GROTE GEHEEL "Er zijn teveel ondernemers die zelfstandig opereren en niet kijken naar het grote geheel. Met name de sierteeltsector is erg naar binnen gekeerd. We hebben daar de nodige initiatieven genomen, maar het is nog lang niet op het gewenste niveau. De sierteelt is een heel grote werkgever en bestaat uit vele ondernemingen, met gelukkig ook uit nieuw bloed, maar in die sector mag nog wel wat meer in collectiviteit voor Aalsmeer worden gedacht. Wat betreft recreatie en toerisme, aanpassingen in de infrastructuur, waaronder de oude N201, en de ontwikkelingen in het dorp zijn er in samenspraak met de gemeente goede plannen gemaakt."

Jansen kijkt ook vooruit. "Floriworld is een van de meest actuele zaken. Een mooi een kansrijk project, maar er moet wel wat gebeuren. Het risico is dat bussen met bezoekers af en aan rijden vanuit Amsterdam en Aalsmeer er niet bij betrokken wordt. Dat zou zonde zijn". Jansen vindt dat er een rol ligt voor Ondernemend Aalsmeer om dat onder de aandacht te brengen en er voor te zorgen dat bezoekers gebruik maken van de toeristische faciliteiten in het dorp en op het water. Onder andere in de vorm van fiets- en botenverhuur of bezoeken aan horeca en culturele attracties. Aalsmeer moet in zijn optiek aanhaken bij de huidige ontwikkelingen. "Als daar niet wat meer energie en snelheid in komt, dan zakken we in, en verliezen we positie ten opzichte van ander gemeentes in onze omgeving. De havens raken leeg, mensen zoeken een breder perspectief in het gebruik van vrije tijd. Het is niet meer alleen je bootje en daar doe je het mee. De kansen om het wat levendiger te maken in Aalsmeer zijn nog niet volledig benut."

DUALISTISCH Schiphol. Wat is zijn menig daarover? "Daarin heb ik een wat dualistische rol," zegt Jansen. Met roots in de reisindustrie is hij een grootgebruiker in de luchtvaart. "Maar het belang van Nederland moet worden gewogen. Dat is KLM, maar ook bewoners eromheen, en in overleg met de omgeving de juiste beslissing nemen die economisch voor Nederland ertoe doet. Het belang is niet nog meer vliegtuigen vullen met mensen die niet hier wonen."

Afscheid als voorzitter wil niet zeggen dat hij op zijn lauweren kan rusten. Jansen altijd mee zal blijven denken om Aalsmeer positief te ondersteunen.

Truus Oudendijk