• Truus Oudendijk

Jonge snelvaarders zijn een gevaar

AALSMEER 'Houd je even goed vast', zegt Erik van den Brun en het volgende moment stuift de politieboot in volle vaart het water over op weg naar een paar jongens die met hun motorbootjes een wedstrijdje aan het houden zijn in de omgeving van De Blauwe Beugel.

Truus Oudendijk

'Weten jullie wel hoe snel jullie boot vaart?' vraagt van den Brun aan ze. Ze zijn dertien en veertien en hebben geen idee.

'In ieder geval veel te hard', zegt hij en sommeert de jongens naar de kant, omdat ze in een boot varen die voor hun leeftijd veel te hard kan. Hij maakt de jongens duidelijk dat de boot begrensd moet worden. 'Ja meneer', zegt een van de jongens gedwee. Beleefd is hij wel maar of het gebeurt?

ERGERNIS Het is ergernis nummer een op de Westeinder: te snel varende jongelui. 'Van die jongens snap ik het nog wel' zegt Van den Brun. 'Natuurlijk is het leuk en avontuurlijk, maar die ouders begrijp ik niet. Die kinderen zijn vaak nog hartstikke jong en ze sturen ze zo het water op met boten die soms wel 70 tot 80 km per uur kunnen varen. En dat doen ze dan ook gewoon.' Ze vormen een essentieel gevaar, die jonge snelvaarders, want met mooi weer zijn er veel recreanten op de Poel die gaan zwemmen en de kans dat ze overvaren worden is niet gering.

Van den Brun. 'Ik bel de ouders van die jongens op, en de jongens krijgen een bekeuring, maar dat is niet voldoende. Via publiciteit proberen we mensen aan het verstand te brengen dat ze zich in de regels moeten verdiepen. Er gaan mensen het water op die er geen idee van hebben dat er überhaupt regels zijn.

VEILIGHEID Van den Brun is wijkagent en verantwoordelijk voor orde en veiligheid op de Westeinder.

Het Team Water/havens uit Amsterdam heeft weinig tijd om te komen patrouilleren, daarom doet het gezamenlijk team Aalsmeer en Uithoorn die taak erbij. Van den Brun: 'Naast mijn vaarbewijs heb ik ook nog een extra opleiding gevolgd want in principe moeten we in heel Nederland kunnen varen, ook op de grote rivieren. Hard en veilig varen en een drenkeling aan boord halen zijn vaardigheden die erbij horen. De scheepvaartwetgeving is voor ons iets uitgebreider dan voor een gewone burger die met een boot het water op gaat.'

SCHIPPER 'Het zou wel fijn zijn als er altijd een schipper beschikbaar is om uit te varen en te kijken wie er 's avonds allemaal rondscharrelt, maar dat lukt niet. Als er calamiteiten zijn en er is geen schipper aanwezig, roepen we de hulp van de brandweer in of desnoods van een burger die op dat moment een boot beschikbaar heeft. Van den Brun is een graag geziene figuur in het dorp en op het water. Overal wordt hij gegroet, steekt iemand een hand op of wordt hij nadrukkelijk gewenkt omdat er een onbekende boot door de storm is aangespoeld in een van de sloten.

Hij houdt van zijn vak. 'Mensen leren kennen, daar gaat het om, dat is nodig om te weten wie de oren en ogen in mijn wijk zijn. Elke wijk heeft een aantal sleutelfiguren, mensen die alles zien, alles horen. En die hebben we hard nodig. Dus blijf melden', is zijn advies.'