• Mandy van der Zwaard

Jubileumconcert Harmonie

AALSMEER De Ambiance was indrukwekkend, de 51 orkestleden mooi gekleed en de instrumenten leken wel te glimmen. Dirigent Maron Teerds straalt net als altijd uit of hij een feestje geeft; wat nu echt zo was en zijn enthousiasme is aanstekelijk voor alle aanwezigen. Het thema 'Dansen door de tijd' kwam op dit verjaardagsfeest goed uit de verf door de geanimeerde presentatie van Benjamin Murck, die kwistig grappen, feesthoedjes en zelfs blokjes kaas de zaal in liet gaan. Het jubileumconcert van Aalsmeers Harmonie zaterdag 9 juni in de Theaterzaal van de Studio's mag een succes genoemd worden.

Mandy van der Zwaard

JUBILEUM Aalsmeers Harmonie bestaat dit jaar 105 jaar; ooit begonnen met leden uit de kwekerswereld van Aalsmeer Oost. Na ruim 100 grote concerten, 20 concoursen of festivals en ruim 2100 ingestudeerde stukken is de harmonie heden ten dage een volwassen orkest voor iedereen. De muziekstukken van dit concert zijn grotendeels bewerkt door dirigent Teerds die vaker arrangementen schrijft. Naast zijn dirigeerwerk is hij actief als trombonist; in deze functie is hij verbonden aan het Pierre d'Or Koperensemble en het Nederlands Politie Orkest.

VOLLEDIGE SHOW De muzikale reis nam de aanwezigen mee langs tijdsblokken van 1913 tot 2018. Het thema 'Dansen door de tijd' werd aangevuld door Dansers Peter en Froukje en later Paula en Pieter met de Tango; zij maakten de muziek echt door hun dansen. De Charleston werd zo ook voor de jongere generatie duidelijk; net als de swish swish voor de ouderen een begrip werd. Benjamin Murck, bekend van musicals Oliver en Peter Pan zong menig nummer mee; daarnaast werden muziekstukken ondersteund door het vertonen van filmmateriaal op een groot doek achter het orkest.

MOOIE BEELDEN Het begin -de periode van 1913-1945- was met een knallende opening van Rossini's Birthday Party, gevolgd door de Polka, Charleston en een compositie van Glenn Miller nummers. Door het filmfragment was de, in 1944 overleden kapitein, aanwezig; wat de muziek deed leven en een hele intieme sfeer creëerde. Het was een muzikale reis met muziek van onder andere Frank Sinatra, West Side Story en Elvis. Een ontroerende Bolero, meezingen met ABBA, de Hair medley en Saterday Night Fever. Swingen met Robby Williams, Mambon nr 5 en Michael Jackson. Speciale optredens waren er ook van Monique Eigenhuis met Rondo Russo en een solo van Ingrid Hofschollte in Adios Nonino.

SOLISTEN Veel orkestleden hebben een solo gespeeld, waar volgens de voorzitter, heel veel uren studie inzit. Zij dankte het orkest voor hun harde werk. Aalsmeers Harmonie heeft zich dan ook van haar beste kant laten zien, getuige de meningen van het publiek. Leuk was ook de kwis waar de kinderen snoep en een tandenborstel wonnen. Bij de volwassenenkwis, werd aan oud-burgermeester Hoffscholte -een kandidaat voor de hoofdprijs- gevraagd of hij bekend was in Aalsmeer. Dit genereerde uiteraard een gigantische lachbui in de zaal en op het podium. De avond werd afgesloten met een gezamenlijke La Macarena.

Veel rust is er eerst nog niet; Aalsmeers Harmonie speelt volgende week tijdens het Flower Festival.