Kerstconcert Bindingkoor 'was weer enorm'

Mandy van der Zwaard

AALSMEER Voorzitter Jacco Piet durfde het te zeggen na afloop: "Zonder kindeke Jezus geen Kerst, zonder Henk Trommel geen kerstconcert."

Piet roemde het geduld en de gave van Trommel, dirigent van het koor sinds 2003. "Wij zijn niet het makkelijkste koor."

BINDINGKOOR

Voor wie afgelopen zondag 10 december de sneeuw getrotseerd had, was het concert een warm bad. Van achteruit de zaal kwamen de koorleden binnen, sfeervol Gaudette zingend. Vervolgens kwam er een temperamentvol Welcome Yule, en de stemming zat er in bij alle aanwezigen. Een zeer jonge luisteraar was erg geïnspireerd, getuige haar 'Yeah!' na de laatste noot. Het Bindingkoor, al sinds 1965 een enthousiaste groep mensen, treedt af en toe op in de regio. Een aantal keer per jaar, verlenen zij hun medewerking aan bijzondere diensten in de Doopsgezinde kerk.

'EXCELLENTE MEDEWERKERS'

Zo noemt dirigent Trommel beide gastmusici, Manja Smits (harp) en Egbert Jan Louwerse (Fluit).

Smits, ontving als eerste harpiste de Nederlandse Muziekprijs. Dit is de hoogste staatsonderscheiding voor musici op het gebied van klassieke muziek. Tevens was zij prijswinnares in het Borneo Internazionale di Musicate Rome in 1998. Momenteel is zij hoofdvakdocent harp aan het ArtEZ conservatorium te Groningen.

Egbert Jan Louwerse is hoofdvakdocent Fluit aan het Prins Claus Conservatorium in Groningen. Louwerse is onder meer fluitist van het internationale Occult Ensemble dat gespecialiseerd is in moderne muziek. Zijn specialisatie is de laatste jaren gericht op het Franse repertoire. In juni 2015 ontving Louwerse in Parijs de onderscheiding 'Diplome de Medaille dÁrgent' voor zijn bijdragen aan de Franse muziek gedurende zijn carrière.

DIRIGENT TROMMEL Trommel is muzikaal veelzijdig; als organist is hij verbonden aan Nederlandse Hervormde kerk van Bennebroek. Daarnaast is hij orgelsolist, leidt een aantal koren in de regio, waaronder het Bindingkoor en is hij muziekdocent op twee middelbare scholen. Zijn gave om tijdens zijn pianospel het koor te dirigeren met slechts een beweging van zijn hoofd of mond, verbaasde menigeen.

BREED SCALA AAN MUZIEK

Door de verschillende bezettingen te benutten, werd er een intieme huiskamersfeer gecreëerd. Samenzang bij de piano, een Maori kerstlied, Amerikaanse reli-pop en spirituals, alles vol overgave gezongen en ontvangen. Soms ontroerend, waardoor een applaus aarzelend op gang kwam, alsof men de stemming niet wilde bederven. Piece en forme d'un habanera, vertolkt door Smits en Louwerse betekent feitelijk 'Een lied zonder woorden'. En woorden waren overbodig, de muziek sprak voor zich deze middag. Een krachtig eind kwam er met Rise up en als toegift nog een Maori lied.

EEN GELUKKIG MENS

Piet dankte ieder die zijn bijdrage had geleverd, ook de partners die in de glühwein stonden te roeren. "Er komt veel bij kijken, en als het dan lijkt alsof het vanzelf gaat, dan ben ik als voorzitter een bijzonder gelukkig mens."