• Pim Waslander

Kettinggesprek: beachvolleyballer Sven Vismans is eigen baas

AALSMEER Leuke man Sven Vismans. Opgegroeid in The Beach en topsporter in hart en nieren. Hij speelt beachvolleybal op hoog niveau. Sinds 5 maanden is hij ook vader van zoon Jaxx. Jaleesa Claver was vorige week benieuwd hoe hij dat kan combineren met zijn sportcarrière.

"Sport heeft mij gemaakt tot wie ik nu ben. Daar moet ik zelf ook nog een beetje achter komen. Voor een topsporter is slapen heel belangrijk en dat doe ik nu iets minder en vooral minder regelmatig. Dat is wel even wennen."

Is er een papadag? "Ja, die is er op dinsdag. Dan moet ik wel trainen maar hoef ik niet te werken, dus ben ik de rest van de dag samen met hem. Tijdens de training drop ik Jaxx bij de zus van Jaleesa, zij is de vriendin van mijn broer."

Hoe is je volleybalcariere tot stand gekomen? "Ik heb op mijn 16de de switch gemaakt van voetbal naar volleybal. Mijn moeder speelde in de top van het volleybal en mijn vader was coach. Als kind ging ik kijken naar de zaalwedstrijden van Martinus in Amstelveen. Mijn ouders zijn 23 jaar geleden The Beach begonnen, dus ik heb hier vaak naar beachvolleybal gekeken. Op een gegeven moment heb gezegd: ik stop met voetbal en ga alleen nog maar volleyballen. Dat heb ik meteen heel fanatiek opgepakt en binnen twee jaar zat ik in de Nederlandse jeugdselectie en een jaar later speelde ik eredivisie."

Beachvolleybal? Geen zaalvolleybal? "In het begin heb ik de combi gemaakt tussen beiden, maar beachvolley vond ik leuker en ik was er ook beter in. Ik ben gestopt met mijn studie en ben mij gaan specialiseren in beachvolleybal. Dat betekende twee keer per dag trainen en werken. Daardoor heb ik de stap gemaakt naar de top van Nederland en dat resulteerde jaren later in het hoogtepunt uit mijn carrière, deelname aan het wereldkampioenschap beachvolleybal in Nederland. Dat was in 2015 op de Dam in Amsterdam. Een uniek sportevenement met de beste teams van de wereld. Om ons te plaatsen voor het WK moesten we alle concurrenten in Nederland verslaan en dat is ons gelukt. Dat was fantastisch. Wij zijn op het WK 3e in de poule geworden en dat was een groot succes voor ons. Een jaar later werd ik Nederlands kampioen en afgelopen jaar heb ik het Europees kampioenschap gespeeld in Rotterdam. Beachvolleybal is in dat opzicht vrij uniek. Je speelt als team van twee personen, dus het is eigenlijk een individuele sport. In een korfbalteam heb je een coach en een manager die alles regelt en hoef je zelf alleen maar te trainen en te spelen. Ik moet alles eromheen ook zelf regelen, ik ben mijn eigen manager."

Kun je het zien als je werk? "Ja, maar parttime. Ik verdien prijzengeld. Ik heb een aantal sponsoren die het mogelijk maken dat ik sowieso kan spelen. Het is dus prestatie afhankelijk en het moeilijk is dat er daardoor veel druk op ligt. Als ik slecht speel verdien ik niets."

Je bent gestopt met je studie, welke opleiding volgde je? "Commerciële sporteconomie aan de Johan Cruijff University. Ik stond toen voor de keuze om bij het Olympisch dames duo als sparringpartner mee te spelen. Daarnaast had ik werk en mijn studie. Dat werd teveel. Het alternatief was om te stoppen met werken, maar dan verdiende ik geen geld en kon ik niet naar de toernooien die ik wilde spelen. Ik had in die tijd nog geen sponsors. Als ik voor mijn sport wilde gaan was dit de manier. Tussen de trainingen door kon ik werken en 's avonds trainingen geven om wat extra te verdienen. Het was een lastige keuze en ik vond het jammer dat ik de studie niet af kon ronden. Daarom ben ik een andere studie begonnen, want ik heb nu wel sponsors. Het is nu goed te verdelen. Ik heb bij The Beach een parttime baan en ben verantwoordelijk voor een aantal grote evenementen, die voornamelijk in de winter plaats vinden. In de zomer heb ik meer tijd en dan stort ik mij volledig op beachvolleybal."

En de studie? "Ik volg nu een opleiding aan de Johan Cruijff Academy. Ik doe een master module van een half jaar in sport hospitality en event management. Ik heb in de afgelopen jaren heel veel werkervaring opgedaan in The Beach. Via deze opleiding wil ik mijn eigen kennis testen en nieuwe tools leren."

Wat doe dit met je? En hoe zie je de toekomst? "De sport heeft mij alles gebracht en gemaakt tot wie ik nu ben. Doordat ik alles zelf heb moeten regelen ben ik heel zelfstandig en ondernemend geworden en dat neem ik weer mee in mijn maatschappelijke carrière. Fysiek en mentaal ben ik op mijn fitst, dus voorlopig ben ik nog niet klaar met topsport. Maar ik ben uiteraard ook bezig met mijn toekomst na mijn sport. Daarom ben ik ook weer gaan studeren."

Wie nodig je uit voor het volgende gesprek? "Mijn broer Jeroen En mijn vraag is hoe het hem bevalt om oom te zijn?"

Truus Oudendijk