• Links: Mieke Maarse, rechts: Anne Jet van Leeuwen.

    Anne Jet van Leeuwen

Kettinggesprek: Een bevlogen team

We blijven nog even in de Huiskamer van Aalsmeer. Mieke Maarse en Anne Jet van Leeuwen begeleiden de bakkers van GewoonDOEN!, die heerlijke taarten maken in de bakkerij van De Oude Veiling. Hoe bevalt het om daar te werken?

Truus Oudendijk

Mieke: 'Heel goed, we zijn nog een beetje aan het pionieren; het cultuurpunt en de bibliotheek zaten al in het pand en wij zijn erbij gekomen, net als Moniek en Tom en Thomas. We moeten het met elkaar afstemmen, maar de sfeer is goed en de wil is er om het met elkaar te doen slagen.'

Wat doen jullie hier precies? Mieke: 'Vanuit GewoonDOEN! is hier de Bakkerij gevestigd en de Dienstverlening. GewoonDOEN! is een onderdeel van OTT Leer-en Werkcentrum, maar met het karakter werk. Het is prachtig als je in zo'n omgeving midden in de samenleving met elkaar mag werken. We spreken ook niet van cliënten, maar van medewerkers.' Anne Jet: 'In de Bakkerij bakken we appeltaart, monchoutaart, cake en appelplaatcake. We hebben een aantal vaste klanten, waaronder restaurants en cafés maar we verkopen ook aan particulieren. Die komen hier binnen lopen om een taart te bestellen. De Dienstverlening zijn we hier opnieuw aan het opzetten. We hebben daar wel ervaring mee op andere locaties, maar het is hier toch weer nieuw.'

Is dit voor jullie een dagelijkse taak? Mieke: 'GewoonDOEN! bestaat uit verschillende werkbedrijven: Cleanteam dat de bussen schoonmaakt, de Houtwerkplaats met Transport en Fietsenwerkplaats. Hier in de Oude Veiling is er de Bakkerij en de Dienstverlening. We zijn ook dienstverlenend naar elkaar toe, want tijdens vakanties of ziekte vallen we in op elkaars project. Maar de meeste tijd werken we op vaste werkplekken. Voor medewerkers is het ook prettig om met vaste begeleiders te werken.

En jullie zijn de experts in taarten bakken? Anne Jet: 'Geworden. We hebben er niet voor geleerd, maar zijn er ondertussen wel heel bedreven in. Mieke: 'We hebben het met elkaar ontwikkeld. Je begint met één taart, kijkt hoe die bevalt, past wat aan en verfijnt het recept. De uitwerking van de recepten wordt steeds professioneler. Je merkt dat de medewerkers dat ook leuk vinden. Het heeft een functie. We zijn niet gezellig aan het bakken om die taart met elkaar weer op te eten. Zo is het niet. We maken producten die verkocht worden. Onze klanten verwachten kwaliteit. Niet een keer, maar altijd. De lat ligt hoog, maar we houden rekening met hoe onze medewerkers zich voelen en kijken wat ze aankunnen.'

Hoe doen jullie dat? Anne Jet: 'We proberen de werkdruk laag te houden. Dat is soms wel ingewikkeld, want aan de ene kant is er de vraag van klanten, maar aan de andere kant moeten wij iedere keer overwegen of we die vraag wel aankunnen, of dat we misschien een keer nee moeten verkopen. De zorg voor onze medewerkers gaat namelijk altijd voor. We kijken iedere ochtend hoe onze medewerkers binnen komen en wat ze die dag kunnen doen.' Mieke: 'Soms is bijvoorbeeld een weegopdracht te moeilijk, dan zoeken we naar simpeler opdrachten, zoals vandaag alleen maar rozijnen afwegen. Dat is makkelijker dan vijf producten bij elkaar moeten voegen, met elk een ander gewicht.'

Waarom hebben jullie voor dit beroep gekozen? Anne Jet: 'Ik heb al jong die keuze gemaakt, mijn moeder en mijn zus werken ook in de zorg. Op advies van een vriendinnetje deed ik vakantiewerk bij Ons Tweede Thuis en dat vond ik zo leuk, dat ik geswitcht ben van opleiding en gekozen heb voor gehandicaptenzorg. Ik heb de interne opleiding gedaan bij OTT en vlak daarna kwam de vacature voor GewoonDOEN. Dat was voor mij het complete plaatje. Ik ben ook ingezet op de andere leerbedrijven en we zijn met elkaar een heel bevlogen team.' Mieke: 'Ik doe dit beroep al meer dan dertig jaar. Ooit ben ik begonnen met de pedagogische academie, maar in die tijd waren er geen vacatures op de arbeidsmarkt, ik kon alleen maar aan de slag als invaller. Daarnaast deed ik vrijwilligers werk op een zmlk school in Haarlem. Toen de mogelijkheid zich voordeed ben ik ervaring op gaan doen bij OTT en ben ik gebleven. Ik werk hier al jaren met plezier op verschillende locaties waaronder 17 jaar bij BZW Aalsmeer, soms gecombineerd met onderwijs.' Anne Jet: 'Ik voel me ook een enorme bofkont, met het werk, de locatie en de mensen die we om ons heen hebben. Ik vind het leuk om met Mieke samen te werken omdat ze al zoveel ervaring heeft. Ik leer daar heel veel van.' Mieke:'Maar ik leer weer van die jonge meiden en van de medewerkers. Zij kijken op een nieuwe en verfrissende manier tegen de dingen aan.'

Wie nodigen jullie uit voor het volgende gesprek? 'De mensen van het cultuurpunt. Misschien willen zij iets over hun werk vertellen.'